Specialista în boli infecțioase spun că primele măsuri ce trebuie luate după o mușcătură de porc sunt spălare, dezinfectare și oprirea sângerii. Și, nu în ultimul rând, de evitarea tratamentelor improvizate, potrivit tion.ro.
„Dacă rana este foarte adâncă, pielea este ruptă ori smulsă, sângerarea este abundentă sau dacă după câteva zile apar semne de inflamație, dureri locale, stări de lipotimie sau oboseală ori există scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesară prezentarea de urgență la medic. Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varză pe rană, întrucât acestea pot creste riscul septic”, a transmis Ana Văduva Enoiu, medic specialist la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”.
În astfel de situații, la recomandarea unui medic, poate fi nevoie de antalgice, antirabice, antibiotice și/sau antitetanos.
Netratate, bacterii din rana cauzată de mușcătura de porc pot provoca infecții majore ale țesuturilor și sângelui, chiar și tetanos.
Mușcătura de porc poate duce la afectarea gravă a țesuturilor - mușchi, tendoane sau oase, dar și la cicatrici permanente.