Concluzia think tank-ului american se bazează pe relatările blogerilor militari ruși potrivit cărora Prigojin a sponsorizat formarea în structura grupului Wagner a unui batalion de voluntari recrutați de către fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate Igor Ghirkin, relatează HotNews.ro.
Ghirkin este un critic fervent al comandamentului rus și o figură proeminentă în rândul ultranaționaliștilor ruși implicați în anexarea Crimeei și în confiscarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean din Donbas în 2014.
Potrivit millblogerilor, structura Forțelor Armate ale Rusiei l-a împiedicat mult timp pe Ghirkin să își formeze propriul batalion de voluntari din cauza lipsei de provizii și a altor constrângeri birocratice, în timp ce Prigojin și-a permis luxul de a conduce forțele grupului Wagner fără supravegherea directă a Ministerului rus al Apărării.
„Bucătarul lui Putin" ocupă o poziție deosebit de confortabilă în structura statului rus și în spațiul informațional rusesc, ceea ce îi permite să-și extindă electoratul în Rusia mai ușor decât înaltul comandament militar rusesc căzut în dizgrație.
De asemenea, mesajele oligarhului rus, care critică armata rusă frecvent în interviurile pentru publicațiile rusești online, îi permit să ajungă la un public la care ministerul rus al apărării nu ajunge, mai arată sursa citată.