"TREBUIE SAU NU EVITATE BANANELE ÎN DIETA DIN DIABETUL ZAHARAT?
Nici bananele, nici strugurii, nici alte fructe particulare", a explicat medicul Adrian Copcea, specialist pe probleme de diabet, nutriție și boli metabolice.
Medicul a explicat că acest mit al unor fructe care ar trebui ocolite în diabetul zaharat a apărut de la procentul mai mare de zaharuri al acestora.
"Acest procent însă nu trebuie niciodată judecat individual, pentru că regula de bază în dieta din diabetul zaharat se referă la TOTALUL carbohidraţilor zilnici, doar cu UNELE precauţii la anumite tipuri de aport de carbohidraţi care pot creşte prea tare şi prea brusc glicemia şi chiar şi acolo e de discutat mai în detaliu.
Dar, per total, dacă avem fructe dulci, cu conţinut apropiat de 20% carbohidraţi, comparativ cu fructe mai puţin dulci, cu conţinut apropiat de 10%, comparaţia trebuie făcută nu după tabelul sec, care are conţinutul la 100 grame, ci după consumul real.
200 de grame de fructe cu 20% carbohidraţi înseamnă un net de 40 de grame de glucoză.
400 de grame de fructe cu 10% carbohidraţi înseamnă un net de 40 de grame de glucoză.
Schimbarea a 200 de grame de fructe dulci, să zicem struguri cu 20% zahăr cu 400 g mere, care au 10% zahăr, nu înseamnă niciun progres, e exact acelaşi lucru.
Pentru a nu lungi mult: NU, strugurii şi bananele nu sunt contraindicate în diabetul zaharat, ce e de făcut e doar de analizat ponderea lor TOTALĂ în TOTALUL dietei., în totalul carbohidraţilor din dietă", a explicat medicul Adrian Copcea.