Demodex este numele unei mici specii de acarieni care se găsește pe pielea feței, în special pe frunte, obraji, părțile laterale ale nasului, pe genelor și în canalele urechii externe.
Uneori provoacă o afecțiune numită demodicoză, întâlnită atât la oameni, cât și la câini, scrie smartmedic.ro.
În general, la oameni, au fost identificați două tipuri de acarieni demodex. Demodex folliculorum are o lungime de 0,3-0,4 mm și se găsește în foliculii mici de păr, în special pe gene. Atât în stadiul său imatur cât și în cel adult, se hrănește cu celulele pielii.
Demodex brevis este puțin mai mic (0,15-0,2 mm) și se găsește în glandele uleioase care sunt conectate la foliculii mici de păr. Spre deosebire de Demodex folliculorum, Demodex brevis se hrănește cu celulele glandei sebacee. Ambii acarieni sunt senitransparenți, aproape invizibili ochiului liber, dar pot fi văzuți la microscop.
Simptomele infestării cu Demodex
În aproape 90% dintre cazuri, persoanele infestate cu acești acarieni sunt asimptomatice, adică nu prezintă niciun fel de semn sau simptom. Acesta este și principalul motiv pentru care multe persoane trăiesc toată viața cu acești paraziți pe piele, fără să știe.
Atunci când apar simptomele, acestea includ mâncărime, senzație de arsură, vedere neclară, cruste și roșeață la nivelul pielii.
Demodex afectează sănătatea gazdelor în diferite moduri:
- Pot compromite vederea persoanele infestate. Demodex pot afecta pelicula lacrimală a ochilor, provocând încețoșarea vederii
- Majoritatea persoanelor cu rozacee sunt infestate cu Demodex. Studiile arată că acești acarieni au legătură cu bolile inflamatorii ale pielii. Se crede că rozaceea ar fi cauzată de bacteriile din fecalele pe care acești acarieni le transportă
- Persoanele infestate se pot confrunta cu căderea genelor
- Cazurile severe de acarieni Demodex pot duce la infecții oculare
In majoritatea cazurilor, este nevoie de consulatație și tratament de specialitate, potrivit sursei citate.