Potrivit experților în somn, aceste ruminații timpurii sunt legate într-o oarecare măsură de stres. Mai precis, nu ne trezim de mai multe ori, ci suntem conștienți că acest lucru se întâmplă.
„De fapt, ne trezim de multe ori în fiecare noapte, iar somnul ușor este mai frecvent în a doua jumătate a nopții”, a scris Greg Murray, director al unui centru universitar pentru sănătatea mentală din Australia. "Când avem un somn bun, pur și simplu nu suntem conștienți de aceste treziri. Dar adăugați un pic de stres și există șanse mari ca trezirea să devină o stare deplin conștientă de sine.”
Iar stresul nu este singurul factor care ne poate face să ne trezim la 3 dimineața. Un program neregulat, folosirea până târziu a telefonului mobil, chiar și lipsa aerului proaspăt ne poate tulbura suficient de mult igiena somnului pentru a ne trezi noaptea.
Dar de ce pare să se întâmple de regulă între orele 3:00 - 4:00? Este este posibil ca acest lucru să reflecte trezirea din vise de anxietate, a declarat Michael K. Scullin, profesor asociat de psihologie și neuroștiință la Universitatea Baylor din Texas, pentru Newsweek. Nu este vorba de coșmaruri cu ființe sau evenimente înfiorătoare, ci de sarcinile neterminate care ne stresează până când pot fi finalizate sau, cu atât mai mult, dacă nu pot fi duse la bun sfârșit.