Cele mai recente date arată că, anual, în țara noastră aproximativ 100 de mii de români sunt diagnosticați cu cancer, iar mulți dintre bolnavi primesc tratamentele care îi țin în viață mult prea târziu.
La mai bine de șapte luni de la momentul în care planul național de combatere și control a cancerului a fost adoptat prin lege, Ministerul Sănătății a pus în transparență o nouă variantă a proiectului. Asta pentru că unele prevederi din programul inițial nu ar avea nicio legătură cu prevenirea, diagnosticul sau tratamentul acestei boli.
Iar în timp ce bolnavii susțin că autoritățile încalcă legea și nu pun în aplicare strategia de combatere a cancerului pe care o așteaptă de mai bine de 20 de ani, apar acuzații grave la adresa specialiștilor care au elaborat programul. (ILS IMAGINI WAPP) În spațiul public au apărut conversații de pe un grup de whatsapp în care Marius Geantă, președintele Centrului de Invoație în Medicină și Ioana Bianchi, reprezentat al Asociației producătorilor internaționali de medicamente susțin că planul trebuie implementat și următorul pas ar fi decontarea biomarkerilor, procedură extrem de importantă în diagnostic.
Deși informațiile din presă susțin că ar fi vorba despre protejarea intereselor industriei big pharma, convorbirile infirmă acest lucru.
"Marius Geantă: România este prima țară din lume care abordează implementarea top-down a medicinei personalizate, tocmai pentru că modelele celelalte au eșuat. Sunt imposibil de implementat sau întârzie foarte mult.
Ioana Bianchi: Acum rămâne doar micul amănunt al decontării biomarkerilor, printre alte testări," sunt doar câteva dintre mesaje.
Forma inițială a Planului Național de Combatere și Control a Cancerului ar fi trebuit să intre în vigoare pe data de 1 iulie.