În general, spun cercetătorii, riscul de a ne îmbolnăvi este relativ scăzut, dar există câțiva factori de care trebuie să țineți cont înainte de a decide dacă următoarea înghițitură din felul preferat se duce pe gât sau la gunoi, potrivit iflscience.com.
VOMITĂ MUȘTELE PE MÂNCAREA PE CARE ATERIZEAZĂ?
Într-o interpretarea oarecum mai vagă, răspunsul este afirmativ: DA. Explicație este cât se poate de logică - muștele nu au dinți și mandubule, deci nu pot rupe și mesteca, În această situație, ele trebuie să transforme hrana într-un fluid pe care să-l poată aspira. Pentru asta, eliberează asupra mâncării salivă bogată în enzime, care o dizolvă parțial.
Dacă derulăm înapoi și ne imaginăm că acele muște, înainte de a-și lua desertul in bucătăria noastră au mai gustat câte ceva din diverse resturi organice în descompunere sau excremente, ne putem imagina cam ce pericol ne amenință.
„Muștele de casă sunt puntea de legătură între mediile curate și cele insalubre, infectate, mișcându-se liber între materialele contaminate”, se arată într-un studiu.
O MUSCĂ, DOUĂ MUȘTE...CÂND VORBIM DE UN PERICOL REAL DE INFECTARE
O analiză a reușit să identifice 130 de agenți patogeni transportați de muște: viruși, paraziți și bacterii, inclusiv specii extrem de periculoase, potențial letale. În multe părți ale lumii, principala amenințare este riscul agenților patogeni de origine alimentară, care pot provoca.
Un studiu din 2022 asupra a 100 de muște din jurul unei ferme din New York a descoperit că acestea erau încărcate cu o serie de agenți patogeni de origine alimentară care afectează sănătatea umană, inclusiv Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus și Bacillus subtilis.
Scapă de muște cu această capcană gata în mai puțin de un minut. Tot ce ai nevoie este o sticlă de plastic și niște momeală
Revenind la scena de început, cu muștele pe mâncare; oricând de dezgustătoare ni se pare acum, nu trebuie să cădem în extrema cealaltă. Dacă o singură muscă a avut un contact scurt cu alimente proaspăt gătite, atunci majoritatea experților în sănătate ar spune că nu este mare lucru și că nu este nevoie să aruncați mâncarea.
Dacă un roi de muște a chefuit ore în șir la masa ta, atunci evident că o poți arunca.
De asemenea, cu cât suntem in zone mai apropiate de Ecuator, insectele sunt mai numeroase, la fel și microorganismele, agenții patogeni si microbii. Altfel spus, muștele din aceste regiuni pot fi "mai murdare" decât rudele din zone ceva mai reci. Nivelul de amenințare nu este clar, dar cercetările au legat densitatea populațiilor de muște domestice de proliferarea shigelozei (o infecție acuta a intestinului) în rândul copiilor din Bangladesh, arată publicația citată.
În concluzie, riscul pentru sănătate ca o muscă singură să intre în contact scurt cu alimente proaspete este relativ scăzut, dar chiar și în această situație, dacă aveți îndoieli, mai bine aruncați-o.