Chiar specialiștii din domeniu recunosc faptul că există o confuzie foarte mare. Ce au în comun cele trei specialități este faptul că se ocupă de sănătatea mintală, iar cei care lucrează având aceste specializări vin în sprijinul oamenilor încât să facă prevenție și intervenție pentru o viață echilibrată, scrie Turnul Sfatului.
Psihoterapeutul Codruța Răbăgel a clarificat pentru Turnul Sfatului care este diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru.
PSIHOTERAPEUTUL este cel care face intervenție și prevenție în cabinet prin tehnici de psihoterapie pentru stare de bine, reglarea tulburărilor psihice, dezvoltare persoanală, creșterea calității vieții și îmbunătățirea relațiilor umane.
PSIHOLOGUL este cel care face rapoarte pe baza unor teste cu licență pentru evaluare, poate pune un diagnostic clinic și îndrumă clientul spre psihoterapeut și/sau psihiatru. Spre deosebire de psiholog, psihoterapeutul este un psiholog care a urmat o specializare suplimentară: psihoterapia.
PSIHIATRUL este cel care prescrie medicamente și oferă tratament medicamentos pentru tulburări psihice severe.
Când și la cine apelăm
La psiholog se apelează când e nevoie de o evaluare pentru emiterea unui raport psihologic ori pentru diagnosticarea unei tulburări psihice.
Psihoterapeutul poate trata diverse afecțiuni psihice relativ minore.
Psihiatrul este cel care poate recomanda psihoterapie pentru demență, adicții, insomnii ori tulburări afective și altele.
Psihologul și psihoterapeutul sunt absolvenți ai facultății de Psihologie, iar psihiatrul a parcurs studii de medicină și primește acreditare din partea Colegiului Medicilor.