Bradul de Crăciun ne poate strica sărbătorile. Deși perioada sărbătorilor de iarnă este una din cele mai iubite de toată lumea, bradul de Crăciun ne poate afecta grav sănătatea, fiind alergen. Aceasta poate fi și una din explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători.
Brazii de Crăciun sunt adesea o sursă importantă de mucegai, care are efecte negative asupra tractului respirator. Brazii de Crăciun pot capta și cantități mari de praf, care din nou este periculos pentru cei sensibili, cu afecțiuni respiratorii.
Mucegaiurile pe care le poartă bradul sunt de „vină” pentu necazurile ce pot apărea în această perioadă, pentru că pot declanșa o adevărată „febră a fânului” în plină lună decembrie.
Descoperirea pericolului pe care îl prezintă brazii a fost făcută de alergologul Lawrence Kurlandsky, care în 2011 a publicat și un studiu asupra fenomenului. El a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite. Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi se dezvoltă în interior.
La alergia provocată de brazi se adaugă însă și potențialul alergenic al unor produse de conservare ce sunt pulverizate pe brazi, ca zăpada artificială, mai atrag atenția medicii.
Alergia la bradul de Crăciun - Simptome alarmante
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA, simptomele ce trebuie să ne pună serios în gardă sunt:
congestia nazală,
durerea în gât,
strănutul,
mâncărimea ochilor,
conjuctivită,
ochi iritați sau apoși,
oboseală,
dureri în piept,
insomnii
alergii cutanate.
În cazurile grave însă, se poate ajunge la bronțite și pneumonii, mai atrag atenția medicii, scrie doctorulzilei.ro.
Alergia la bradul de Crăciun - Soluții practice
- Principala recomandare este ca bradul să nu fie ținut în casă mai mult de șapte zile, în cazul în care cineva din familie suferă de alergii.
La primele semne de disconfort este bine să se ceară ajutorul medicilor.
- Trunchiul bradului trebuie să fie întotdeauna șters, înainte de a-l aduce în locuință, cu o soluție din apă și foarte puțin înălbitor.
- Atenție! Brazii naturali nu sunt recomandați în cazul unei sensibilități respiratorii, astm, alergii la mucegai, la polenul pinaceelor sau în cazul unor eczeme severe și alergii la rășini.
O altă soluție, din ce în ce mai populară, este, evident, soluția brazilor artificiali.
Alergia la bradul de Crăciun - Cum ne ferim de efecte
Copacul trebuie scuturat foarte bine în aer liber pentru a elimina toate particulele de praf, tot polenul și orice alte resturi de substanțe pe care le poate transporta în interior.
Suflantele pentru frunze sunt și ele utile, deoarece pot îndepărta cu ușurință polenul și praful de pe brad. În orice caz, persoanele care doresc să curețe bradul trebuie să poarte măști de protecție pentru a evita inhalarea particulelor libere din aer.
În cazul mucegaiului, brazii trebuie curățați bine înainte de a fi aduși în casă. De asemenea, trebuie lăsăți o perioadă scurtă afară sub razele soarelui, astfel încât umiditatea să fie eliminată. Pot fi utilizate, de asemenea, suflante pentru frunze, tocmai pentru asigurarea faptului că fiecare parte a copacului este uscată. Trebuie reținut faptul că fiecare zona umedă poate adăposti sporii de mucegai.
În plus, mucegaiul se va strânge în cantități din ce în ce mai mari cu cât bradul va rămâne mai mult în locuința. Astfel, trebuie luată în considerare scoaterea bradului afară din casă imediat ce sărbătorile s-au terminat.
Pentru persoanele sensibile la terpeni, mirosul acestora poate fi diminuat prin pulverizarea bradului cu o soluție formată din apă și clor. Persoanele care vor să trateze bradul cu acest amestec trebuie să folosească măști, ochelari și mănuși de protecție, tocmai pentru a nu întră în contact cu terpenii.
După terminarea sărbătorilor, brazii naturali trebuie scoși din casă, iar cei artificiali trebuie depozitați în mod corespunzător într-un spațiu uscat și rece. Secțiunile brazilor artificiali trebuie păstrate în pungi de plastic sigilate, astfel încât praful să nu poată pătrunde în interior. De asemenea, bradul trebuie verificat la fiecare 4-6 luni, astfel încât insectele sau rozătoarele să nu fi traversat barierele de protecție.
Alergia la bradul de Crăciun - Atenție și la animalele de companie
Un alt mod de a elimina mucegaiul este prin pulverizarea crenguțelor cu un amestec format din apă și o cantitate mică de clor. Soluția formată va ucide sporii de mucegai și va spăla orice urmă de murdărie rămasă. Este important de știut că amestecul nu va dăuna bradului, dar poate dăuna animalelor de companie. Astfel, se indică spălarea copacului cu acest amestec într-un loc izolat, ferit de animale și copii.
Alergia la bradul de Crăciun - Principalele cauze ale reacțiilor alergice
Sporii de mucegai
Practic invizibili cu ochiul liber, sporii de mucegai prosperă în locurile unde există umezeală. În plus, aceștia tind să devină din ce în ce mai mulți odată ce umezeală se acumulează pe ramurile brazilor. Ulterior, sporii vor putea pluti în spațiile deschise și pot fi transportați chiar și pe haine. Astfel, riscul că aceștia să pătrundă în căile respiratorii este unul crescut, iar cei alergici pot resimți o mulțime de simptome neplăcute, scrie sfatulmedicului.ro.
Praful
Praful este unul dintre cei mai importanți alergeni ce sunt asociați cu alergia la bradul de Crăciun. Fie că bradul este natural, fie că este artificial, acesta va colecta foarte mult praf printre ramurile sale. Persoanele sensibile la praf trebuie să aibă în casă doar brazi care au fost în prealabil curățați foarte bine.
Brazii artificiali au avantajul că pot fi aspirați sau spălați mult mai ușor, astfel încât pot reprezenta o soluție. Totuși, trebuie avută grijă atunci când brazii artificiali sunt utilizați după ce au fost depozitați perioade lungi, deoarece ar putea fi plini de praf.
Terpenii
Terpenii, numiți și izoprenoide, sunt compuși chimici cunoscuți pentru mirosul lor special. Aceștia le oferă brazilor mirosul caracteristic, dar pot provoca iritații la unele persoane. Terpenii sunt utilizați în mod obișnuit în procesul de fabricare al parfumurilor, al produselor de curățenie și al solventilor, astfel încât etichetele ar trebui verificate constant atunci când există alergii la acești compuși.
Acarienii
Acarienii pot fi prezenți în casele oamenilor indiferent de anotimp. Acești alergeni microscopici se pot ascunde printre ramurile brazilor, provocând probleme persoanelor sensibile, mai ales când aerul este umed.
Produsele chimice
Numeroși brazi sunt crescuți în medii speciale și pot fi tratați cu diferite substanțe. Aceste substanțe pot fi reprezentate de insecticide, dar și de compuși care să mențînă aspectul bradului pentru mai mult timp. Indiferent de utilizarea lor, substanțele chimice utilizate în această industrie pot duce la diferite alergii, producând iritații ale pielii și ochilor.
Seva și polenul
Aceste două elemente sunt produse naturale ale brazilor, astfel încât persoanele ce dezvoltă alergii la ele ar putea opta pentru brazii artificiali. Aceștia nu produc elemente de acest tip și nu vor afecta persoanele alergice la polen sau sevă.
Persoanele care sunt deosebit de sensibile la mucegai, polen sau terpeni ar trebui să evite utilizarea brazilor naturali, dar și a produselor derivate, precum ramurile și coroanele. Aceste persoane pot lua însă în considerare trecerea la un brad artificial de Crăciun, mai scrie sfatulmedicului.ro.