Specialiștii consideră că acest lucru se datorează întreținerii neadecvate a acestor aparate. Consumatorii și producătorii ar trebui să ia în considerare anumite strategii pentru a prelungi durata lor de viață a aparatelor electrocasnice. Cert este că aparatele care sunt utilizate zilnic pot avea o durată de viață mai mică.
Prin curățarea și întreținerea bună a echipamentelor electrocasnice, se pot folosi aceste aparate mai mult timp și se pot economisi bani (pentru reparații sau achiziții noi). De exemplu la mașinile de spălat rufe, o dată pe lună trebuie folosit un program de 60 de grade, cu detergent și înălbitor, pentru a elimina reziduurile din interiorul mașinii. La frigider, congelatorul trebuie dezghețat în mod regulat, astfel se economisește energie și bani.
Proprietarii care vor să cumpere anumite aparate electrocasnice trebuie să se informeze mai întâi cu atenție, să afle care sunt cele mai recomandate și mai eficiente din puncte de vedere preț-calitate. Înainte de a alege o anumită tehnologie este bine ca ei să citească recenziile despre cât mai multe aparate electrocasnice diferite. Contează modelul și brandul la orice aparat electrocasnic.
Durata de viață a aparatelor electrocasnicelor
Curățarea și întreținerea periodică poate îmbunătăți durata de viață a aparatelor electrocasnice. De asemenea, întreținerea atentă, corectă a acestor aparate poate reduce riscul de a se produce un incendiu care să fie declanșat de defecțiunile grave.
Potrivit unui studiu realizat de specialiști, durata de viață a aparatelor electrocasnice este următoarea:
- La cuptorul cu microunde durata de viață este de 9-10 ani.
- La cuptorul electric intervalele electrice au o durată de viață cam de 13 ani.
- La cuptorul pe gaze, durata de viață este aproximativ de 15 ani. Specialiștii spun despre benzile de gaz că au sisteme mai simple de aprindere, iar piesele sunt mai durabile ca în cazul cuptorului electric.
- La frigidere cel mai slab model este cel cu uși laterale comune, acesta are durata de viață de 14 ani.
- Frigiderul cu un congelator cu ușă are durata de viață de 17 ani.
- Un frigider cu o ușă sau cu două uși poate avea durata de viață și de 19 ani.
- O unitate frigorifică sau un congelator are durata de viață de 11 ani.
- La aparatul de aer condiționat durata de viața este de 10 ani.
- La mașina de spălat vase durata de viață este de 9 ani.
- La mașina de spălat rufe durata de viață este de 10 ani.
- La aspirator durata de viață este de 5-7 ani.
- La televizor durata de viață este de 7-10 ani.
Reparații la aparatele electrocasnice
Când apare o defecțiune la un aparat electrocasnic și acesta nu a fost folosit o durată de timp prea mare, cea mai bună soluție este de a-l repara și nu de a-l înlocui. Sunt oameni care aleg aparate electrocasnice ieftine, care sunt de calitate îndoielnică și care se pot defecta mai repede. Când se întâmplă asta, ei preferă să înlocuiască acel aparat electrocasnic cu unul nou, decât să-l repare.
Datorită tehnologiei de fabricație cuptoarele cu microunde necesită cele mai puține reparații din toate electrocasnicele. Specialiștii consideră că unele aparate se defectează mai repede. Despre frigidere, mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat vase, se spune că se defectează mai frecvent.
La mașinile de spălat rufe se pot face reparații destul de rapid, dar întotdeauna de către specialiști. Un astfel de service de reparații mașini de spălat se poate găsi online, specialiștii au experiență vastă, de mai bine de 10 ani, se deplasează la domiciliul clientului pentru a face o constatare gratuită, ajung foarte rapid când sunt solicitați, în doar 60 de minute, pot repara orice model sau marcă de mașină de spălat.
Când este momentul să schimbăm anumite aparate electrocasnice?
Aparatele electrocasnice vechi trebuie înlocuite la un moment dat, mai ales dacă ele au anumite defecte de funcționare. Ele nu trebuie reparate iar și iar, la nesfârșit. În prezent consumatorii schimbă aparatele electrocasnice mai repede decât ar fi normal, chiar dacă unele dispozitive funcționează în mod adecvat, pentru că preferă unele care au tehnologii noi. De exemplu în cazul televizoarelor, proprietarii au schimbat astfel de produse nu pentru că aveau defecțiuni, ci pentru că voiau alte televizoare mai bune, mai performante.
Potrivit specialiștilor mai multe modele de mașini de spălat rufe și frigidere s-au defectat după o perioadă de numai cinci ani. Asta arată faptul că aceste aparate electrocasnice au o durată de viață mai scurtă decât acum câțiva ani. Există supoziții potrivit cărora producători planifică uzura unor aparate electrocasnice, pentru a-și crește vânzările. Desigur, până în prezent nu există dovezi că producătorii fac asta, că ar incorpora în mod deliberat puncte slabe în produsele lor. Dispozitivele electrocasnice care au o durată de viață mai scurtă decât ar fi normal, prezintă defecțiuni care apar din cauze diferite.
Un alt aspect care trebuie spus este faptul că anumiți producători încetează să furnizeze suport tehnic pentru anumite produse, mai ales în ceea ce privește piesele de schimb. De exemplu dacă un frigider are durata de viață de 10 ani, este posibil ca după această perioadă să nu se mai producă piese de schimb pentru acel model de frigider care sunt necesare pentru reparația lui în cazul în care apar diferite defecțiuni. Dacă proprietarul nu va mai putea cumpăra piese de schimb, se va gândi să cumpere un frigider nou.