Eugen Terteleac, care a fost relaţia cu autorităţile române?
"Mi-am dat seama că proiectul Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) începe să creeze multă invidie din partea unor instituţii şi personalităţi antiromâneşti din Italia şi din ţară. Am fost atenţionat inclusiv de preşedintele României, Traian Băsescu, care într-o vizită oficială la Roma, la afirmaţia mea, ca proiectul înfiinţării unei camere de comerţ în Italia a fost îmbrăţişat de Guvernul României, a replicat: “noi le îmbrăţişăm şi le omorâm în braţe proiectele”.
La doar câteva luni de la lansarea CCIRO Italia, într-o şedinţă la Camera de Comerţ Naţională, am fost atenţionat de conducerea din vremea respectivă: “atenţie, aveţi prea multă activitate, Ambasada de la Roma se simte în inferioritate şi au început deja să facă tot felul de demersuri. Mergeţi un pic mai uşor cu proiectele pentru că aceeaşi invidie se simte şi din partea altor instituţii”.
Într-adevăr, după aceste atenţionări, ambasada de la Roma a renunţat să participe la evenimentele organizate de CCIRO Italia, nu a mai răspuns la nicio adresă sau propunere de colaborare, şi nici la cererile de întâlniri între conducerea CCIRO Italia şi doamna ambasador. Toate încercările noastre au fost în zadar, fără nici un răspuns.
Pentru organizarea forumului economic de la Perugia din 9 noiembrie 2013, am transmis către ambasada o ciornă (nu era un document public) de prezentare, pe care ambasada urma să includă câteva date în cazul în care participă la acest eveniment.
Acea ciornă conţinea expresia “consulatul general de la Roma”, care a fost raportată de ambasadă la Ministerul Afacerilor Externe. A fost informat însuşi ministrul Titus Corlăţean!"
De aici aţi tras concluzia că Ministerul este contra voastră?
"Nu e numai asta. În acelaşi timp, în paralel cu“turnătoria" ambasadei la MAE, brusc o fiţuică dubioasă din Italia care se auto-intitulează ziar a începe o serie lungă de articole defăimătoare la adresa CCIRO Italia şi a mea personală. În consecinţă, această publicaţie a primit 100.000 de lei finanţare de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, din subordine dlui Corlăţean. Pe baza acestor articole comandate, CCIRO a anunţat că îmi retrage calitatea de reprezentant la Roma. Pot să mă gândesc la o legătură între aceste întâmplări?
Suspectez că această politică de dezbinare şi distrugere a organizaţiilor puternice din diaspora este condusă de la Bucureşti."