În absenţa unei definiţii în Dicţionarul Explicativ Român, statul paralel a fost caracterizat în declaraţii publice de actuali sau foşti politicieni, foşti şefi ai unor instituţii publice și de analişti politici.
Sub forma unui "guvern clandestin", statul paralel ar fi alcătuit din reţele ascunse de putere ce operează independent de conducerea politică a unei naţiuni şi a statului de drept, în căutarea propriilor agende şi scopuri.
"Sunt multe lucruri de discutat. Știu că ați așteptat cu toții discuția despre serviciile secrete, o veți avea. Vom discuta azi despre rolul și influența, pozitivă sau negativă, a serviciilor secrete într-o societate post-comunistă cum este România actuală. Subiectul îi îngrijorează pe mulți. Am primit foarte multe mailuri pe adresele de la Realitatea. Serviciile secrete au fost un subiect tabu. S-a spus să nu vorbim despre asta, dar de ce să nu vorbim? Informațiile și lucrurile pe care mulți dintre noi le ascundem sunt la dispoziția serviciilor secrete, informația este folosită ca o armă, o armă de șantaj. După 1989 puterea șantajului a fost evidentă – ai fost sau nu informator al Securității? Din acel moment treaba cu dosarele a devenit o practică în România. Serviciile secrete s-au ocupat de traficul subteran de informații în beneficiul politicienilor cu capabilitate de șantaj la cine îndrăznea să facă altceva" a declarat Cozmin Gușă la începutul dezbaterii de la Sălaj.
Jurnalistul Bogdan Comaroni susţine că este vorba despre cinci etape ale statului paralel. Prima dintre ele a început cu revoluţia din 1989, când Ion Iliescu a confiscat revolta populară din decembrie '89 si a dus-o pe traseul neo-comunismului, prestabilit la Moscova de Mihail Gorbaciov.
Al doilea stat paralel a apărut atunci când securiştii "bătrâni", împreună cu activiștii vechi din PCR, alături de dizidenţi sub acoperire au adoptat Frontul Salvării Naționale. Printre cei implicaţi sunt amintiţi Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Nicolae Badea şi Gabriel Popoviciu.
Cele cinci "state paralele": de la Revoluţia din 1989 până la revenirea lui Cioloș
sursă video: Realitatea TV