De la începutul crizei de coronavirus, UNIFARM a făcut mai multe achiziții, iar unele dintre acestea au ajuns în atenția anchetatorilor. Jurnaliștii de la Libertatea vorbesc despre 2,2 milioane de măști achiziționate la preț dublu, prin doi intermediari. Importatorul - firma soției unui fost ofițer SRI. Alte 1,2 milioane de măști achiziționate au fost declarate neconforme de către Uniunea Europeană și au fost retrase de pe piață. Nici izoletele cumpărate n-au fost ieftine. Una a costat mai mult decât o mașină de nivel mediu, mai scriu jurnaliștii.
"Eu am avut două rapoarte de control de acolo, unul făcut de Corpul de control al ministrului și unul făcut de Corpul de control al prim ministrului care mi-au adus în față foarte multe nereguli, inclusiv refuzul de a pune la dispoziția organelor de control documentațiile solicitate și toate actele, motiv pentru care am intenționat să-l demit", spune fostul ministru al Sănătății Florian Bodog.
Adrian Ionel, potrivit propriului CV, a absolvit o universitate particulară controversată pentru fabricarea diplomelor. Succesul l-a cunoscut în 2012, când a fost numit director general al Unifarm. Câteva luni mai târziu, face o mutare controversată. Se înscrie la Academia Națională de Informații a SRI, unde obține o diplomă de master în managementul informațiilor de securitate națională.
Ionel a fost numit la Unifarm în perioada mandatului interimar de ministru al Sănătății asumat de premierul de atunci, Victor Ponta. Tot atunci, președinte al Consiliului de Administrație Unifarm a fost numit Ion Maranda, despre care realitatea.net a scris că a fost șeful Direcției de Protecție Internă a SRI. El a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu în 2005, atunci când a fost și avansat la gradul de general.
Și nu este singura anchetă în desfășurare. Corpul de control al ministrului Sănătății verifică felul în care mai multe spitale din țară au făcut achiziții din bani publici, la minut. Mai exact, sunt verificate afacerile controversatului Andrei Mihai Dracea cu manageri de spitale puși de PSD. Unele dintre achiziții au fost atribuite la doar un minut după ce au fost publicate în SEAP. Adică fix cât să câștige firmele lui Dracea.