Credeţi că este normal ca dintr-un litru de benzină, statul român să încaseze 58% taxe și accize? Ce soluţii avem pentru a plăti mai puţin?
Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră pe martorocular@realitatea.net sau pe pagina de Facebook Realitatea.net.
Deși cotația barilului de petrol a scăzut până la 32 de dolari, cel mai mic nivel din ultimii 11 ani, în România carburanții nu se pot ieftini cu mult mai mult decât în prezent. Și asta pentru că din prețul unui litru de benzină, 58% încasează statul prin taxe și accize.
După ce este scos din pământ, petrolul urmează lungul drum al tarifelor puse acestei resurse. Până să ajungă în rezervorul românului, carburanții își dublează, practic, prețul. Vorbim de redevențe, accize, tarife de transport, taxe și impozite impuse de stat, dar suportate tot de consumatori.
Petroliștii au un motiv în plus să nu scadă prețurile în benzinării. Statul vrea creșterea tarifului de transport pentru țițeiul extras din România. Suma nu este mare, dar îngroașă numărul taxelor și impozitelor cerute companiilor. Astfel, benzinarii aruncă vina în curtea Guvernului. Din dispută, pierd tot șoferii.