"Referitor la cazul Chiuariu, care îmi este un foarte bun prieten şi pe care îl cunosc şi îl apreciez, fost deputat, primul lucru care trebuie să-l facă, cred eu, este să facă un pas în lateral din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, pentru că preşedintele Comisiei juridice este cel mai important preşedinte de comisie, după cutumele şi regulile dintr-un stat democratic", a spus Zgonea.
În opinia sa, este important ca senatorul liberal să ia o decizie în acest sens pentru a nu afecta credibilitatea funcţiei de peşedinte al Comisiei juridice din Senat.
"Acestea sunt chestiunile importante pe care trebuie să le facă pentru a nu afecta credibilitatea funcţiei pe care o deţine şi pe care, vă spun sincer, în această perioadă cât a deţinut-o, a fost un factor coagulant, au avut foarte multe dezbateri în acea zonă şi a promovat lucruri importante. A fost unul dintre colegii care m-au susţinut în promovarea unui consens politic la Codul de conduită, la Statutul deputatului şi senatorului", a mai spus Zgonea.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus, vineri seară, că Delegaţia Permanentă a partidului de săptămâna viitoare va lua în discuţie cazul senatorului liberal Tudor Chiuariu, condamnat, vineri, la trei ani şi jumătate cu suspendare, precizând că evită să comenteze o sentinţă judecătorească.
Tot vineri seară, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, declara pentru MEDIAFAX că liberalii nu comentează decizia instanţei în cazul senatorului Tudor Chiuariu, dar speră ca acesta "să depăşească momentul personal greu şi să rămână alături de PNL".
Senatorul PNL Tudor Chiuariu, condamnat de instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, susține că ”dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe și fără bază legală”, el anunțând că va depune plângere la CEDO.
Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ în dosarul "Poşta Română".
În cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.
În 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.
Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.