Vladimir Socor consideră că Rusia a alimentat teama românilor de un posibil război sau de o posibilă invazie militară prin invadarea Ucrainei. "Pentru prima dată există în România o prezenţă militară a SUA - aceste desfăşurări sunt decizii ale administraţiei Obama, iar ruşii au sperat că administraţia Trump nu le va duce la bun sfârşit. Capacitatea de descurajare a trupelor este recunoscută ca atare de către NATO şi necesitând desfăşurări de trupe suplimentare. Asta se discută în NATO. S-a discutat la Bruxelles, acum o săptămână, vor fi măsuri suplimentare", consideră analistul politic.
În comparaţie cu statele baltice şi cu Polonia, ţara noastră este într-o postură relativ mai avantajată.
"România e perfect adăpostită de o invazie rusească. Nu există un astfel de risc. Riscul ar fi apărut dacă Rusia s-ar fi instalat în regiunea Odessa, ceea ce nu s-a întâmplat. România a devenit un pilon euroatlantic la fel de important ca şi Polonia. Politica SUA la Marea Neagră se bazează pe aceşti doi piloni. În Polonia, implicarea SUA este mare, chiar şi la nivel social şi cultural. La rândul lor, polonezii sunt activi în SUA. Nu vedem aceste lucruri în România - evident, atenţia SUA e solicitată din atâtea direcţii, încât....", a detaliat consultantul politic.
Socor a explicat şi de ce, din perspectiva sa, bazele americane din Turcia nu vor fi niciodată înlocuite cu baze în Polonia şi România: "Amplasarea geografică a bazelor SUA în Turcia nu ar putea fi înlocuită nici de România şi nici de Polonia. Din punct de vedere american, Turcia e mult prea importantă pentru a o pierde pe motive politice sau de drepturi ale omului. Aceeaşi abordare a fost şi în timpul administraţiei Obama, care era o susţinătoare fermă a drepturilor omului."
Alegerile din Germania. Previziune: partidul Angelei Merkel va câştiga, la diferenţă mică
Analistul politic crede că ascensiunea lui Schultz este "un fenomen temporar" şi susţine că, în ciuda faptului că Angela Merkel a luat decizia de a primi peste 1 milion de refugiaţi în nume personal, de una singură, partidul său va ieşi învingător, ce-i drept, cu un avans foarte mic.
"Merkel e singurul atu electoral al partidului său. Toate partidele din Germania pierd din popularitate, dar popularitatea sa rămâne mai mare decât cea a partidului. Cred că partidul doamnei Merkel va ieşi pe primul loc, dar cu o pluralitate mai mică. "
Alegerile prezidenţiale din Franţa. Socor: "Mă tem mai mult de Fillon decât de Marine Le Pen"
Invitat la Realitatea TV, Vladimir Socor a explicat că, din perspectiva sa, mai periculos pentru viitorul Europei ar putea fi republicanul Francois Fillon decât preşedinta partidului de extremă-dreaptă Frontul Naţional, Marine Le Pen.
"Mă tem mai mult de Francois Fillon decât de Le Pen. Dacă Le Pen e aleasă preşedinte, va fi la o diferenţă minimă şi va fi asaltată de republicanii lui Fillon, de partidul lui Macron, de conservatori....marja sa de manevră va fi foarte restrânsă în politica externă. Nu va fi capabilă de nimic dăunător pentru Europa. Mult mai periculos mi se pare Fillon, candidatul sistemului, rusofil prin convingere, e cel care care a iniţiat vânzarea de nave Mistral Rusiei, în timpul mandatului lui Sarkozy. El va fi mult mai puternic, va avea marele business în spate, va avea media în spate, pe care Le Pen nu o are.
Macron e totuşi un candidat outsider. Nu are aparat politic, finanţare şi susţinere ca Fillon. Şi Le Pen şi Fillon vorbesc despre Antanta cordială", a explicat analistul politic.
Republica Moldova, ţara cu două guvernări paralele
Socor susţine că în Republica Moldova se află, deocamdată, două guvernări paralele: "În R. Moldova instituţiile statului sunt prăbuşite şi nu le salvează nimic deocamdată. Are două guvernări, Plahotniuc are o guvernare paralelă, care îi permite să controleze fluxurile financiare şi care apoi sunt reinvestite în zona politică, permiţându-i să îşi menţină puterea", a conchis consultantul.