”Lăsați-mă să văd despre ce este vorba, am văzut informațiile în presă, după cum știți de abia m-am întors în țară. Pentru mine nu este important referendumului, ci alegerile europarlamentare”, a afirmat Viorica Dăncilă.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), condusă de Constantin Mituleţu-Buică, ajuns la şefia instituţiei cu sprijinul PSD, a propus modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă exact cu o zi înainte de startul campaniei electorale.
Potrivit proiectului iniţiat de AEP, pragul de prezenţă de 30%, necesar pentru validarea referendumului, se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral, şi nu la cel din listele electorale permanente, cum e în prezent. Numărul alegătorilor din registrul electoral este mai mare cu aproape 600.000 faţă de cel din listele permanente, deci e nevoie de o mobilizare mai mare la urne ca referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis să treacă.
Spionul lui Dragnea din Guvern, dat afară de Dăncilă
Potrivit datelor publicate de AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetăţeni au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate.
Comparativ, la referendumul pentru familia tradiţională, din toamna anului trecut, prezenţa la vot a fost calculată în funcţie de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, respectiv 18.278.496 – la acea vreme. Astfel, dacă la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezenţă de 5.483.548, la referendumul convocat de preşedinte cvorumul ar fi de 5.681.177, adică cu aproape două sute de mii mai mare.