„Este vorba despre 124 de creșe destinate unui număr de 7000 de copii. Sunt prioritățile pe care Guvernul și le-a asumat astfel încât să sprijine și să acordăm atenția cuvenită tinerelor familii. Sper ca această grijă de zi cu zi față de modul în care își lasă copii să se diminueze ușor, ușor.
În ultimele luni am reușit să operaționalizăm 3 programe majore din PNRR. Primul a fost cel de eficiență energetică, al doilea legat de fondul local, iar cel de astăzi construcția de creșe. Sunt bani europeni și este important că, în urmă cu o săptămână, am reușit să operaționalizăm și programul Anghel Saligny, să putem să coordonăm foarte bine fondurile europene cu fondurile bugetului de stat”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, joi, la ceremonia în care au fost semnate primele 9 contracte din PNRR pe acest domeniu.
Vor fi construite, din fonduri PNRR, peste 120 de creșe noi până în 2025. Finanțarea este în valoare de aproape 300 milioane de euro. Decizia a venit în contextul în care mai multe județe ale țării, se confruntă cu un deficit de locuri în creșe. Statistic, în creșele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puțin de 4% dintre copiii de vârstă ante-preșcolară (vorbim despre aproximativ 16.000 copii). Construcția creșelor finanțate prin PNRR, până în anul 2025, va asigura încă 7.450 locuri, la care se adaugă locurile în creșele construite de Ministerul Dezvoltării, cu finanțare din bugetul național.
Creșele vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie scazut. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.
Noile creșe vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.
„Ministerul Dezvoltării a finalizat toate apelurile de proiecte finanțate de Minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Autoritățile administrației publice locale au depus 228 cereri de finanțare pentru construirea de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, după închiderea apelurilor de proiecte. În urma finalizării apelurilor de proiecte, 64 de creșe pot primi finanțare, iar pentru 22 dintre ele a fost semnat și contractul de execuție. Celelalte 42 de proiecte sunt în procedură de licitație publică și urmează să fie încheiate contractele de execuție a lucrărilor” a transmis ministrul de resort.
Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților interesate proiecte-tip, grăbind semnificativ procesul de construcție și diminuând costul total, prin eliminarea necesității de a proiecta fiecare creșă în parte.