Viktor Orban, premierul Ungariei, va sustine un discurs sambata, 22 iulie. Evenimentul, ajuns la editia 28, vrea sa fie in acest an o relansare politica a grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), grup format in 1991 si care a aderat in bloc la Uniunea Europeana in 2004.
"In continuare NATO este un lucru de care avem nevoie si trebuie sa fim membri activi in NATO, este clar. Marea Britanie, a cincea economie de importanta globala, o forta si o putere nucleara, a iesit din structurile europene, deci eu cred ca din acest motiv trebuie sa ne gandim foarte serios la crearea unei armate comune in spatiul comunitar si avem nevoie de o armata adevarata, unde sa avem un singur limbaj comun, in care se dau instructiuni intr-o singura limba, sa se inteleaga toata lumea, sa nu fie doar o armata de forma, ci sa aiba si fond acea structura militara comuna europeana, de care zic eu ca avem nevoie", a spus Viktor Orban, premierul Ungariei intr-o interventie in care sustine formarea unei forte armate a Uniunii Europene.
Universitatea de vara de la Baile Tusnad e cea mai importanta tribuna politica informala a liderilor maghiari. Aici, in fiecare vara, se stabileste un contact direct cu baza partidului FIDESZ si se face publica strategia politica a urmatorului an.
Viktor Orban vrea transformarea acestui eveniment intr-unul regional, la care diplomatia romaneasca e exclusa.
Alegatorii maghiari din Transilvania, aur curat pentru Orban
Dar de ce aceasta scoala de vara a devenit atat de importanta?Transformarea a inceput in anul 2011, atunci cand FIDESZ, formatiunea politica a lui Viktor Orban, a trecut prin Parlament o lege prin care maghiarii din afara granitelor tarii pot cere si primi cetatenia ungara.
Viktor Orban si-a asigurat prin aceasta lege aproape un milion de voturi potentiale numai din Romania, in mod real, in jur de 100.000 de maghiari din Transilvania au votat la ultimele alegeri parlamentare din Ungaria.
Dar, luand in calcul si Serbia, Slovacia, Orban a introdus in sistemul politic maghiar cateva sute de mii de voturi care pot fi decisive intr-o confruntare electorala.
Din 2011, Universitatea de vara de la Baile Tusnad se transforma intr-un eveniment politic extrem de important prin care Orban incearca sa conserve sustinerea pe care o are de la votantii din Transilvania.
In grupul de la Visegrad situatia politica e amestecata, dar exista un castigator, iar acesta e Vladimir Putin. Cehia si Ungaria au guverne de centru-dreapta. Primul stat e condus de presedintele Milos Zeman, un lider populist si anti-european, iar Ungaria de catre Viktor Orban, un liberal transformat in lider autocrat, nationalist si populist. Slovacia e condusa de un guvern de coalitie de centru-stanga, dar care are si el tensiuni cu Uniunea Europeana.
In aceste trei state, Vladimir Putin a investit mult pentru a-si crea o baza de sustinere si pentru a le transforma in aliati si parghii de lupta in interiorul Uniunii Europene si NATO.
Cum distruge dreapta democratia din Polonia
Pe de alta parte, Polonia e cel mai mare stat din grupul de la Visegrad cu o populatie de aproape 40 de milioane de locuitori si cu cea mai importanta economie din Europa de Est.
Polonia e condusa de Partidul Lege si Justitie, iar presedintele tarii este Andrzej Duda, unul din liderii formatiunii politice. Regimul de dreapta conservator are o retorica puternic antiRusia, dar si una total antidemocratica.
In Polonia, din 2015, de cand formatiunea Lege si Justitie a castigat alegerile cu 37,5% din voturile populatiei, liderii acestui partid au dus un razboi continuu impotriva institutiilor democratice.
Au taiat accesul la fonduri pentru organizatiile neguvernamentale, au redus atributiile Curtii Constitutionale, au ingradit libertatea de exprimare si au anihilat independenta judecatorilor, acestia intrand sub controlul Guvernului.
Citeste mai multe pe Ziare.com.