"România este în prima linie a luptei Uniunii Europene împotriva corupţiei. Statisticile pun ţara, alături de Bulgaria, în rândul celor mai corupte state din UE. Dar Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese, condamnând peste 1000 de funcţionari în 2014. Pe 5 iunie, DNA a anunţat cel mai important caz de până acum, acuzându-l pe Victor Ponta, prim-ministrul României, de fals şi conflict de interese. E posibil să fi mers prea departe: PSD încearcă să adopte legi ce l-ar putea salva pe Victor Ponta de urmărirea penală, paralizând asftel lupta împotriva corupţiei'', scriu analiştii britanici.
Şi mai grav, parlamentul a prezentat 22 de amendamente la Codul Penal, ce ar îngreuna procesul de urmărire penală. Unul dintre ele ar schimba definiţia de conflict de interese. Acest lucru l-a înfuriat pe preşedintele Iohannis, care acuză PSD de distrugerea instituţiilor pentru a salva cariera unei persoane şi promite că se va opune schimbărilor legislative. Domnul Ponta, care a susţinut în trecut acţiunile DNA, a trecut acum în opoziţie faţă de această instituţie. Preşedintele Senatului a denumit o lovitură de stat judiciară. Conflictul se poate transforma într-o luptă constituţională'', citim în The Economist.
Dosarul premierului român e analizat şi prin prisma impactului asupra relaţiilor internaţionale.
"America a încercat să-l convingă pe Victor Ponta că lupta împotriva corupţiei face parte din lupta împotriva influenţei Rusiei. Acum Ponta spune că trebuie să rămână la putere pentru a contracara ameninţarea rusă. Preşedintele Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, a avertizat asupra falsei impresii că premierul e deasupra legii. Dar Comisia Europeană, gardianul tratatelor UE, a rămas tăcută'', notează The Economist.
Reacţia şefului facţiunii PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a fost însă dură ,,Suntem foarte îngrijoraţi şi avem nevoie de paşi clari din partea lui Ponta''.
,,România este în prima linie a luptei Uniunii Europene împotriva corupţiei. Statisticile pun ţara, alături de Bulgaria, în rândul celor mai corupte state din Uniunea Europeană. Dar Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese, condamnând peste 1.000 de funcţionari în 2014. Pe 5 iunie, DNA a anunţat cel mai important caz de până acum, acuzându-l pe Victor Ponta, prim-ministrul României, de fals şi conflict de interese. Este posibil să fi mers prea departe: Partidul său Social Democrat încearcă să adopte legi care ar putea să îl salveze pe Victor Ponta de urmărirea penală, paralizând astfel lupta împotriva corupţiei."
,,Şi mai grav, parlamentul a prezentat 22 de amendamente la Codul Penal, ceea ce ar îngreuna procesul de urmărire penală. Unul dintre ele ar schimba definiţia conflictului de interese. Acest lucru l-a înfuriat pe preşedintele Iohannis, care acuză PSD de distrugerea instituţiilor şi a principiilor pentru a salva cariera unei persoane şi promite că se va opune schimbărilor legislative. Domnul Ponta, care a susţinut în trecut acţiunile DNA, a trecut acum în opoziţie faţă de această instituţie. Preşedintele Senatului a denumit acuzaţiile drept o lovitură de stat judiciară. Conflictul se poate transforma într-o luptă constituţională.''
,,America a încercat să-l convingă pe Victor Ponta că lupta împotriva corupţiei face parte din lupta împotriva influenţei Rusiei. Acum domnul Ponta spune că trebuie să rămână la putere pentru a contracara ameninţarea rusă. Preşedintele Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, a avertizat asupra falsei impresii că premierul este deasupra legii. Dar Comisia Europeană, gardianul tratatelor UE, a rămas tăcută."