“Mă bucur din toată inima că Gică Popescu (un sportiv și un om extraordinar) va fi din nou alături de familie și de cei dragi!”, a scris Victor Ponta pe Facebook, imediat după ce instanța a decis eliberarea condiționată a lui Gică Popescu.
Premierul s-a mai implicat personal în cazul fostului fotbalist român și în 2014. Atunci, Victor Ponta i-a cerut președintelui Traian Băsescu să îl grațieze, susținând că este singura dată când a cerut grațierea unei persoane condamnate.
Traian Băsescu a spus, în acea perioadă, că va reflecta asupra cazului, menționând că președintele poate face mult rău justiției prin abuzul de grațieri.
"Despre graţieri am avut o discuţie cu preşedintele Băsescu, în doi ani şi jumătate de când sunt prim-ministru, o singură dată despre un caz, despre cazul Gică Popescu. Am spus: «Domnul preşedinte, dacă dumneavoastră aţi fi de acord, eu am vorbit cu ministrul Justiţiei şi avizul ar fi favorabil, pozitiv». Deci, într-un fel i-am zis, ne ceartă pe noi presa băsistă. Mi-a zis: «Nu, orice aviz îmi daţi, voi respinge». În rest, nu am discutat niciodată despre acest subiect cu preşedintele Băsescu şi am semnat ca prim-ministru un singur decret de graţiere, în urmă cu o lună parcă a fost, cu acea femeie care avea foarte mulţi copii", a spus Ponta în 2014.
El a amintit că procedura de graţiere necesită un aviz din partea Ministerul Justiţiei şi contrasemnătura premierului, dar "dreptul final" îi aparţine preşedintelui.
În 4 martie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni din fotbal judecaţi în dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o lună şi zece zile.
În favoarea graţierii lui Gică Popescu s-au pronunţat mai multe personalităţi, dar şi oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, în nume personal, existând şi o petiţie on-line în acest sens.