Liderii coaliţiei de Guvernare s-au întâlnit duminică, într-o şedinţă extraordinară. Şedinţa a fost convocată de premierul Victor Ponta. Imediat după, premierul a ţinut o conferinţă de presă.
Victor Ponta: "Vreau să mulţumesc colegilor din coaliţia de guvernare cu care am avut o discuţie referitoare la semnificaţia politică a evenimentelor din ultime zile. E un moment dificil şi personal şi politic, pentru mine, am trecut peste multe astfel de momente şi înţeleg că am o datorie, o responsabilitate, pe care am primit-o de la cetăţeni.
SONDAJ REALITATEA.NET: Ce ar trebui să facă premierul Victor Ponta? VOTEAZĂ AICI
Am în calitate de premier obligaţia de a da explicaţii cetăţenilor acestei ţări, cei care sunt afectaţi de deciziile luate de Guvern. Oamenii decid într-o societate democratică şi decizia lor nu poate fi întoarsă printr-o hotărâre a unui om. Vreau să precizez că nu am nicio intenţie de a mă lupta cu justiţia, eu cred în justiţie, dar am dreptul să spun că, evident, mă consider nevinovat de aceste cuzaţii. Voi merge de câte ori e nevoie în faţa procurorilor, voi prezenta date, sunt convins că se va stabili adevărul.
Voi contesta ordonanţa emisă joi la procurorul superior şi apoi la judecător, pentru că nu am fost audiat. Nu mă consider o victimă, Mariana Rarinca este o victimă, sunt oameni mulţi care au de suferit fără să fi avut vreo vină. Sunt un om politic, un luptător, am datoria să lupt pentru ce e corect.
Evenimentul de vineri, acuzarea mea pentru fapte din 2008, are legătură directă cu evenimente recente. Emoţia produsă de cazul Rarinca şi de votul în cazul domnului Şova. Înţeleg, dar cred că justiţia nu înseamnă să reacţioneze la evenimente, ci să stabileşti adevărul şi să pedepseşti doar dacă se dovedeşte vinovăţia.
Nu intenţionez să mă jeluiesc, nici să mă plâng, ci să îmi dovedesc nevinovăţia şi să ajut la îmbunătăţirea unui sistem.
Schimbarea unui Guvern se face prin alegeri sau vot în Parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat", a mai spus Ponta.
Premierul a ţinut să clarifice şi aspecte ale dosarului prin care DNA a cerut începerea urmăririi penale în privinţa sa, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.
Ponta a explicat, în conferinţa de presă: "Acuzaţia a venit de la Monica Macovei în 2008, am fost cercetat de Blejnar şi ANI şi toate investigaţiile au arătat că acuzaţiile lui Macovei sunt neîntemeiate.
Nu există acte false. Dacă împuşti o persoană de 17 ori, nu înseamnă că te faci vinovat de 17 crime, ci doar de una singură. Facturile le voi prezenta marţi procurorilor.
Şi în ordonanţă procurorul scrie că, şi dacă actele erau false, acestea s-au prescris din 2013.
În legătură cu evaziunea fiscală, nu am nicio legătură cu contabilitatea lui Şova, aşa cum nu am fost niciodată asociat cu el".
Victor Ponta: "Demisia ar fi pentru mine şi familia mea cel mai simplu lucru. Nu vreau să am o discuţie cu fiul meu de 12 prin care să îi explic că aş putea ajunge la închisoare.
(...)...reprezintă un precedent îngrozitor pentru viitorul acestei ţări şi nu vreau să fiu complice. S-a vorbit despre o criză politică. Nu suntem o ţară în criză: o ţară fără Guvern şi fără Parlament este o ţară aflată în criză".
Potrivit unor surse, marţi va avea loc prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu un premier învinuit de fapte de corupţie.
Întâlnirea vine în contextul în care şeful statului i-a cerut lui Victor Ponta să demisioneze din fruntea Guvernului. În plus, luni seară, Klaus Iohannis a convocat liderii partidelor la Cotroceni pentru a se consulta inclusiv pe subiectul demisiei şefului Executivului. Potrivit legii, în cazul în care premierul nu participă la şedinţă, el poate fi reprezentat, fără drept de vot, de înlocuitorul său legal. Unul dintre subiectele ce vor fi discutate în CSAT se referă la problema defrişărilor ilegale.