”Eu aș vrea să fiu extrem de clar, dacă mai trebuia încă un motiv ca Senatul să se faca de râs, a reușit. Și îmi pare rău, pentru că și eu sunt membru al Senatului. Și înainte de toate, eu aș vrea să îi mulțumesc colegului Ariton pentru demnitatea de care a dat dovadă, și ieri, și astăzi. Nu i-a trecut prin cap să meargă el să voteze împotriva cererii în cazul lui, și asta s-a văzut și în rezultatul votului. Eu cred că de fapt astăzi, și asta este un lucru clar, și înainte de a trece la votul dat de PSD, vreau să mă uit în propria ogradă și să spun un lucru foarte simplu. Cei care cu adevărat, din PNL, din marele PNL, înțeleg comandamentul votului din 16 noiembrie, și poziția lui Klaus Iohannis și a noastră, au votat așa cum trebuie. De aceea am promis, vom face o analiza foarte serioasă în partid, foarte serioasă. Nu e vorba de oameni, e vorba de principii. Pe mine mă doare când e situația dificilă pentru un coleg, dar legea e pentru toți. Nu înteleg de ce să sufere toti românii pentru o mână de oameni, fie și ei parlamentari care nu înțeleg despre ce este vorba, sau se fac că nu înțeleg despre ce este vorba”, a spus Vasile Blaga.
În schimb, acesta l-a criticat dur pe Victor Ponta, pentru ”fariseismul” de care a dat dovadă Ponta:
Nu pot să fiu de acord cu fariseismul lui Ponta, păi haideți să ne numărăm în Parlament, da, și să vedem de unde au venit voturile. Adică chiar nu îi este un pic rușine? Și-a pus oamenii să voteze în favoarea lui Vosganian și tot el face pe nebunul? O obrăznicie dusă la extrem. Dar pe mine asta nu mă deranjează, sunt învățat cu Victor Ponta. Dar sunt suparat pe colegii care azi au încălcat, mi-e jenă să o spun, tot ce am promis noi în campania electorală prezidențială”, a mai spus Vasile Blaga.
Întrebat dacă nu consideră că Varujan Vosganian ar trebui exclus din PNL, Blaga a replicat: ”Cred că un gest de onoare ar fi invers, dânsul(n.r. Varujan Vosganian) să iși dea demisia din PNL”.
”Astfel de decizii le luăm în interiorul PNL. Am vazut și poziția doamnei Gorghiu și nu putea să fie decat cea corectă și îi mulțumesc”, a mai spus Vasile Blaga, despre o posibilă excludere a acestuia din PNL, în exclusivitate, la Realitatea TV.
Pe de altă parte, și senatorul Alin Tişe, vicepreşedinte al PNL, îi cere lui Varujan Vosganian să îşi dea demisia de onoare din partid, "pentru a nu exista discuţii că este protejat de PNL", după respingerea în Senat a solicitării Parchetului de încuviinţare a începerii urmăririi penale a acestuia.
Senatorul Alin Tişe a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că nu vorbeşte despre vinovăţia sau nevinovăţia lui Varujan Vosganian, aceste aspecte urmând să fie stabilite de instanţă.
"După votul de joi din Senat, care a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, îi cer acestuia demisia de onoare din PNL pentru a arăta că nu doreşte să facă partidul părtaş la o problemă personală şi pentru a nu exista discuţii că este protejat de PNL. PNL nu este un partid complice cu nicio persoană care are cereri venite din partea Parchetului. Nu vorbim aici de vinovăţia sau nevinovăţia lui Vosganian, ci de un gest de onoare care consider că ar trebui făcut de către acesta. Iar instanţa va fi cea care va stabili dacă e vinovat sau nevinovat", a spus Tişe.
Varujan Vosganian scapă de urmărirea penală: "Este o victorie a democraţiei!"
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a scăpat de DNA. Doar 56 de senatori au votat "pentru" începerea urmăririi penale în dosarul "Romgaz-Interagro", în care este acuzat de delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat, în timp ce 71 de senatori au votat "împotrivă".
Senatul a respins, joi, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", alte 5 voturi fiind anulate. Votul a fost secret, cu bile.
"Îmi manifest speranţa ca acest moment să fie interpretat ca o victorie a democraţiei şi a demnităţii Parlamentului României şi să ofere o şansă tuturor de a aşeza puterile statului pe echilibrul pe care-l dorim cu toţii", a declarat Varujan Vosganian, după rezultatul votului.
Reamintim că DIICOT a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României, să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
Vizibil emoţionat în timpul şederii în plen, senatorul PNL a avut înainte de vot şi un discurs de la tribuna Senatului. Potrivit MEDIAFAX, el şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor senatori, ca şi la şedinţa anterioară, în care s-a discutat în plen solicitarea Parchetului General de încuviinţare a cererii de începere urmăririi penale împotriva sa.