Concret, Executivul a decis că un spațiu din clădirea aflată pe Bulevardul Primaverii nr. 50, din București, să fie trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al statului și rezervat ca reședință oficială pentru o persoană care a avut calitatea de șef al statului roman, au declarat pentru Mediafax surse oficiale, informează HotNews.ro.
Hotărârea de Guvern nu ar conține vreun nume de fost șef de stat căruia i-ar fi destinat imobilul în cauză.
Palatul Primăverii, în primăvara anului trecut, a fost transferat de Guvern în proprietatea publică a statului și scos, astfel, din baza de protocol, pentru a fi vândut. Guvernul arăta că, din analiza activității curente, a rezultat că acesta nu este folosit, în cel mai bun caz existând trei-patru delegații oficiale, pe an, care îl utilizează și că valorificarea prin închiriere nu este rentabilă, deoarece costurile de întreținere și administrare sunt foarte mari, ceea ce ar impune un nivel ridicat al chiriilor, plătite de cei care îl folosesc.
Până la acest moment, nu a fost, însă, organizată o licitație de vânzare.
Conform datelor istorice, Palatul Primăverii a fost proiectat de arhitectul Cezar Lazarescu, în 1964-1965, după indicațiile soților Ceaușescu, iar Elena Ceaușescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor și a mozaicurilor, având piscină, solar și saună. Palatul dispune de un teren aferent rămas de 14.830 de metri pătrați.
Cazul Traian Băsescu
Fostul președinte Traian Băsescu, care și-a încheiat mandatul în luna decembrie, a anului trecut, a ocupat abia luna trecută vila din strada Gogol, în care a locuit Petre Roman. Băsescu a reclamat anumite probleme de securitate și dotări insuficiente, după ce a locuit o perioadă la Scroviștea, așteptând finalizarea lucrărilor de renovare la Vila Gogol.
Ce prevede legea în acest caz
Legea stabilește că persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază, pe durata vieții, de folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, de o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată președintelui în exercițiu, de pază și protecție, precum și de folosința gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.
Legea mai prevede că locuința de protocol nu poate fi reședința pe care titularul a avut-o ca președinte în funcție.