'Dintre toate sectoarele Bucureștiului, Sectorul 5 are cea mai mică suprafață de spațiu verde: doar 370 ha, dintre care o bună parte nu este bine întreținută sau suficient valorificată. În plus, așa cum a dezvăluit recent un raport al Curții de Conturi, în București erau în 2014 doar 9,86 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, față de 26 mp cât cerea Uniunea Europeană. De aceea, pentru a alinia Sectorul 5 la standardele Bucureștiului și pe acesta din urmă la standarde europene, unul dintre principalele proiecte care trebuie realizat la nivelul Sectorului 5 este construcția Marii Grădini Centrale a Bucureștiului. Aceasta va cuprinde zona din jurul Palatului Parlamentului, după ce va fi asigurat accesul liber al cetățenilor și transformarea acestei zone într-un centru deschis al comunității, precum și aria din jurul Casei Academiei și Parcul Izvor.
Spațiul imens din jurul Palatului Parlamentului este neîngrijit, parțial abandonat și complet nevalorificat. De aceea, primul pas în realizarea construcției Marii Grădini Centrale a Bucureștiului este acela de a deschide acest spațiu către cetățeni'. Raețchi a punctat că demersul are și o simbolistică politică: eliminarea distanței dintre aleși și alegători. 'Acest proiect are șansa de a deveni un simbol al Sectorului 5 și al Bucureștiului pentru că asigurarea accesului liber al cetățenilor în Parcul Parlamentului are și o simbolistică socială și politică: eliminarea distanței dintre parlamentari și cetățeni.
Existența unui gard care să separe clădirea Parlamentului de cetățeni nu are corespondent: marile parlamente europene occidentale și nu numai nu permit această distanță dintre aleși și alegători. Cetățenii se pot plimba liber lângă parlamentele din Italia, Grecia, Marea Britanie, ca să dau doar câteva exemple. 'Deschideți Parcul Parlamentului pentru cetățeni' — este primul pas către un plan viabil de înverzire a Bucureștiului, care a fost proiectat și asumat de arhitecți și peisagiști de renume și merită pus în aplicare cât mai repede. Nu există niciun motiv pentru a nu-l implementa și a nu fi susținut inclusiv de întreaga clasă politică.
De aceea, am inițiat o petiție online în acest sens, pe care vă invit să o semnați, pentru a susține demersul: http://www.petitieonline.com/deschideti_parcul_parlamentului_pentru_cetateni.'