"S-au pierdut foarte mulți ani și în niciun caz întâmplător pentru că mulți dintre cei care care au ajuns la putere, după '90, și-au clădit cariera pe crimele comise în anii '50 de personaje ca Vișinescu. Din această perspectivă, este un eșec al unei perioade lungi, a unei clase politice. Nu mă așteptam să o facă Ion Iliescu, dar e eșecul și al lui Emil Constantinescu (...) Condamnarea comunismului a venit mult prea târziu. Vișinescu e parte a unui sistem pentru că cineva l-a ales, a văzut niște calități în acțiunea de oprimare, cineva îi investiga operativ pe cei care trebuiau trimiși la Canal. A fost un întreg sistem mult prea amplu pentru a-l reduce la domnul Vișinescu.
Domnul Vișinescu exhibă o răutate chiar și la această vârstă. Domnul Vișinescu are mulți frați de generație care sunt încă în viață, care încasează pensii șocant de mari, care au primit case în centrul orașelor importante din România și care trebuie cu toții cunoscuți. Eu cred că parte a acestei încercări de a afla adevărul trebuie să fie și o presiune sporită pe aceste institute pe care societatea le-a creat", a declarat Valeriu Turcan.
În acest context, analistul politic subliniază faptul că cei care au blocat accesul la arhive după 1990 ar trebui să fie trași la răspundere mai mult.
"Trebuie mers mult mai profund în arhive și îmi pun mari speranțe într-o generație de 40-50 de ani de cercetători, de judecători, de oameni care acum se află, de exemplu, în Parchete și care au declanșat la 26 de ani de la căderea comunismului cea mai serioasă campanie anticorupție (...) Poate ar trebui să îi tragem mai mult la răspundere și pe cei care au blocat accesul la arhive după '90. Cred că ar trebui să facem un manual special pentru rezistența anticomunistă și pentru lupta pentru libertate a acestui popor. Lupta pentru libertate nu se oprește în acest moment și trebuie să fie preluată și de copiii și de nepoții noștri", a punctat Turcan.
Pe de altă parte, Turcan trage un semnal de alarmă în ceea ce privește tânăra generație.
"Mi se pare important să nu ne concentrăm exclusiv pe trecut, ci și pe viitor. Nu trebuie să acceptăm justificarea în baza unei rațiuni de stat a încălcărilor drepturilor individuale, a încălcării dreptului la viață. Acesta e lucrul foarte important pentru generațiile viitoare, pentru că întotdeauna și, în democrațiile avansate, statul are tendințe autoritare și merge până acolo unde în unele situații încălcarea legii devine inevitabilă și tinerii acestei țări trebuie să știe că nu mai trebuie să tolereze încălcarea legii în baza unei rațiuni de stat", a explicat Turcan.