"Nu știu, vom vedea. Sper să nu existe, să spunem, o dinamică crescândă a ratei criminalității. Până la urmă, pedeapsa și detenția în penitenciar are rolul acesta, de prevenție specială față de cel care a fost aplicată decât prevenție generală față de toți cetățenii cărora legiuitorul le atrage atenția să nu intre în impact cu legea penală că, de nu, vor suporta rigorile acesteia, adică pedepsele", a declarat Tudorel Toader, răspunzând unei întrebări din partea presei.
El a spus că, înainte de intrarea în vigoare a noii legi, i-a invitat la Ministerul Justiției toți șefii Direcțiilor de Probațiune pentru a discuta despre dificultățile pe care le întâmpină în activitatea lor, precum și măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea activității.
"Cu siguranță, în fața acestor eliberări fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră și aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieșit sau ies din penitenciar pe baza recursului compensatoriu", a declarat Tudorel Toader, care participat la Iași la a XIX-a ediție a colocviilor juridice ale Băncii Naționale a României.
El a reiterat luni, la Iași, referitor la recursul compensatoriu, că studiul de impact se face în momentul în care se elaborează legea și nu în faza de aplicare a acesteia, menționând totodată că, inițial, proiectul prevedea trei zile beneficiu pentru liberare condiționată și nu șase cât este în prezent.