Astfel, întrebați dacă ar accepta o ofertă de angajare de la un partid politic pentru un nivel similar al veniturilor ca în prezent, 26,5% dintre respondenți au afirmat că ar fi interesați să lucreze pentru un partid, indiferent de culoarea politică a acestuia, însă doar dacă li s-ar oferi mai mulți bani decât câștigă în prezent.
Alți 11% se arată și mai deschiși, spunând că ar accepta pe loc o astfel de ofertă, fără a ține cont de orientarea politică a partidului.
În schimb, unul din zece angajați nu ar lua în considerare o propunere să lucreze în politică decât dacă ar veni de la partidul pe care îl susține.Ceilalți respondenți (23,7%) admit că nu știu ce ar face dacă ar primi o astfel de ofertă.
Când vine vorba despre atitudinea față de politică, un sfert dintre respondenți afirmă că li s-a întâmplat să fie judecați sau ironizați la locul de muncă de către șefi sau colegi din cauza opțiunilor politice.
Pe de altă parte, 16% dintre respondenți ar intra în discuții contradictorii chiar și cu managerii lor, dacă ar afla că au opțiuni politice diferite de cele personale, încercând să-i convingă cu argumente că alegerea lor este greșită.
Trei din zece respondenți preferă totuși să nu discute la birou despre propriile simpatii politice, iar unul din doi nu este interesat de opțiunile politice ale nimănui.
„Furtuna” electorală, tratată calm în cele mai multe birouri
În perioadele electorale, doi din zece respondenți spun că atmosfera la birou este încordată: se discută mult despre alegeri și fiecare își susține propria preferință. De asemenea, 12,7% dintre respondenți susțin că li s-a întâmplat ca în an electoral să li se sugereze de către șefi cu ce candidat/partid politic să voteze. Iar aproape 10% au afirmat că li s-a întâmplat măcar o dată să fie întrebați la interviul de recrutare ce formațiune politică susțin.
De cealaltă parte, 48,6% dintre angajații chestionați au declarat că subiectul alegerilor se discută amical la birou, într-o atmosferă relaxată. Alți 22,6% dintre respondenți susțin că nu se discută deloc temele politice, nici măcar când sunt alegeri, fie că sunt prezidențiale, parlamentare sau locale.
Sondajul a fost efectuat în perioada 21 octombrie - 4 noiembrie 2019, pe un eșantion de 865 de utilizatori de internet.