Principalele declaraţii ale preşedintelui:
Ponta are obiceiul prost de a minţi. A spus azi nişte lucruri care nu au legătură cu realitatea, că ar fi blocată OUG 57 prin care se reducea numărul de certificate verzi pentru producătorii de energie. V-o arăt. Guvernul a considerat, pe bună dreptate, că numărul de certificate este mare, mai ales pentru perioada actuală şi a emis această ordonanţă care este în vigoare. Ce spune Ponta ori minciună, ori proba incompetenţei. Ordonanţa a produs efecte. Ordonanţa este în vigoare aşa cum este semnată de Ponta. Parlamentul a plagiat-o şi a produs nişte modificări. Reducerea de certificate e cea din OUG. De ce am trimis-o înapoi? Pentru că s-a încălcat Constituţia.
Mă interesează ca la CCR să se constate că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană. Acum, spre marea satisfacţie a premierului, OUG e aşa în vigoare cum a adoptat-o. Reducerea preţului la energie electrică s-a făcut prin reducerea numărului de certificate şi prin scăderea nevoiei de energie pe piaţă. Victor Ponta nu s-a prins că preţul energiei a scăzut.
Nu înţeleg reacţia de azi a premierului şi o pun doar pe seama propagandei mincionoase sau a incompetenţei. Nu ştiu cum să o etichetez, plăcere de a minţi. Nu s-a trezit nimeni să îi spună că ordonanţa e în vigoare.
Am observat că pe această temă au fost păcăliţi şi bieţii manifestanţi de la ALRO. Problema lui ALRO e aceeaşi şi din perioada crizei economice când scăzuse preţul la aluminiu şi nu făceau faţă cu preţul la energie. Problem e dacă Guvernul va acorda un ajutor de stat.
Trebuie să recunosc că nu pot face faţă propagandei mincinoase pe care o face Guvernul prin mass-media.
Ordonanţa nu poate fi amânată, a produs efecte de anul trecut. Preţul energiei creşte pentru că mai bagă mâna în buzunarele românilor la 1 aprilie când măreşte preţul la combustibil. Are nevoie de bani pentru a îşi satisface clientela politică la alegeri. Ponta a vrut să ascundă creşterea preţului la combustibil cu un val de minciuni pe care le-a spus astăzi.
Despre Ucraina. România susţine fără rezerve independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse e o agresiune la adresa Ucrainei.
România consideră referendumul din 16 martie neconstituţional. România atenţionează că apariţia unui nou acord îngheţat e de natură să accentueze instabilitatea regională.
România va continua să sprijine toate acţiunile autorităţilor de la Chişinău în procesul de aderare la UE.
Ne aflăm în faţa unui precedent. Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el în votul dat. Este vorba de precedentul Kosovo.
Riscurile pentru România. Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă, cel puţin în situaţia actuală. România nu e o ţară gata de război. Nu vă gândiţi la aşa ceva. Suntem stat suveran, independent, suntem stat membru NATO. Asta nu înseamnă că armata română stă şi aşteaptă primăvara. Îşi face programele din instruire aşa cum au fost planificate. Am pus la dispoziţie spaţiul aerian al României avioanelor NATO de supraveghere. Astăzi, am autorizat prezenţa unei fregate franceze în apele româneşti. Lucrurile se desfăşoară normal, dar cu precauţie. Acum, pe conflictul ruso-ucrainean, nu avem riscuri imediate. Cea mai mare grijă a mea e pentru Republica Moldova.