Traian Băsescu: "Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie.
Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor.Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.
Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată.
Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare.
Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă.
Dar nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe „aceleaşi baricade”, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot „ne aflăm pe aceleaşi baricade”? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul .
Justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare. Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat?
Despre ce drept la apărare vorbim cînd, înainte de a fi judecat, îl intemniţezi reducîndu-i şansa de a se apăra şi făcîndu-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?
Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi.
Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor.
Şi nu mă voi opri", spune Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Din nou în vizorul CSM
Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a catalogat, marți, ca fiind la un nivel foarte jos discursul fostului președinte Traian Băsescu din ultima apariție publică, afirmând că acesta a recidivat în ceea ce privește încălcarea independenței justiției.
"Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseară (n.r. luni) la un nivel foarte jos. Au coborât foarte jos nivelul discursurilor, din păcate, unii politicieni. Mă miră la domnia sa că are astfel de discurs. Poate că în timp își va pondera discursurile. (...) Iată că a recidivat domnia sa cu privire la încălcarea independenței justiției, pentru că astăzi s-a constatat că a încălcat independența justiției atunci când a făcut acea afirmație legată de terenurile de la Nana, legându-se de sechestrul impus de procuror și constatat ca fiind legal de judecător. (...) Mă miră, să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, deși mă îndoiesc", a afirmat Dumbravă, la plecarea de la CSM.
El a arătat că nu înțelege declarațiile lui Băsescu privind magistrații ''acoperiți'' după 10 ani în care nu a pus în practică legea referitoare la cercetarea acestora.
"După 10 ani în care nu a pus în practică legea privind cercetarea celor care sunt acoperiți, acum face astfel de afirmații. Mă întreb ce l-a împiedicat timp de 10 ani să facă verificările prin CSAT, în condițiile în care domnia sa era președintele acestei structuri", a spus judecătorul, citat de AGERPRES.
În opinia sa, fostul șef al statului este un ''recidivist'', pentru că este a treia oară când CSM constată încălcarea independenței justiției.
"De două ori anul trecut, când încă avea calitatea de președinte al României. Acum astăzi și să vedem sigur ce va constata IJ în urma sesizării de către președintele CSM de astăzi", a adăugat Dumbravă.