”Ideal ar fi fost ca înainte de depunerea candidaturilor, acest proces să se fi produs și să existe o imagine clară. Acum este clar, Înalta Curte va începe să analizeze dosarul pe 18, în niciun niciun caz nu se va judeca pe 18, lucrurile depind de Curtea Constituțională, pentru că articolul pe care ANI reclamă conflictul de intererse este în analiza Curții Constituționale, dacă este sau nu constituțional. Dacă as spune analiza mea legată de constituționalitatea articolului, probabil că, până la sfârșitul alegerilor, s-ar spune că Băsescu a vrut să influențeze Curtea. Riscul e ca, după începerea mandatului, dacă va câștiga domnul Iohannis, să se pronunțe incompatibilitatea și atunci, mandatul înceteaza imediat. Pentru că, spre deosebire de un proces penal, unde este clar că datorită imunității, președintele se suspendă pe perioada exercitării mandatului, pe legea incompatibilității, nu există supendare, ea e ca o ghilotină. Vom avea alegeri anticipate dacă domnul Iohannis pierde acest proces. Cred că aici a fost un management defectuos al ACL. Să sperăm că nu vom ajunge, în România, la un moment de instabilitate, plecând de la premisa că președintele ar fi declarat incompatibil”, a spus șeful statului.
Întrebat dacă ar fi avut Crin Antonescu mai multe șanse decât Klaus Iohannis, în această cursă pentru Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a răspuns:
”Categoric, da. Aducea mai multă emoție”.
Pe de altă parte, întrebat de ce Crin Antonescu nu îl susține pe Klaus Iohannis, șeful statului a precizat că nu deține o explicație, în acest sens, și că, atât timp cât cel care l-a adus pe Iohannis în PNL nu îl sprijină, în această campanie electorală, cu atât mai puțin domnia sa ar putea să îl voteze.
”N-am explicatie. Atât timp cât Crin Antonescu nu e alături de Klaus Iohannis, în această campanie, cum îmi puteți cere mie să îl susțin pe Iohannis, când nu îl susține Crin Antonescu, cel care l-a adus de mână în partid. Poți opta și pentru varianta în care te duci în cabină să îi ștampilezei pe amândoi”, a declarat șeful statului.
Traian Băsescu a comentat și motivul ruperii USL, alianță care, în viziunea sa, se va reface după alegerile prezidențiale.
”USL s-a rupt pentru că Antonescu și-a dat seama că cei din PSD nu își vor respecta angajamentele, de a-l susține la prezidențiale. Uitați-vă și la nivelul la care se atacă, prin ziaristi. Oricum Călin Popescu Tăriceanu va fi parte a guvernării, de după prezidențiale, ceea ce înseamnă un fel de USL deja refăcut (...) Mi-e greu să vad diferența între PNL și PSD. Văd diferențe de discurs, din ianuarie încoace, dar, în niciun caz în materie de acțiune. Discursul despre justiție al PNL a fost același cu cel al PSD, până acum câteva luni,” a mai spus șeful statului.