"Ceea ce avem în vedere, ce trebuie să facem de îndata este punerea în acord a prevederilor Codului Penal cu recentele decizii ale CCR", a spus Toader.
Întrebat dacă a purtat discutii in acest sens cu premierul Sorin Grindeanu sau cu şeful PSD, Liviu Dragnea, ministrul a spus: "In linii mari au fost cateva discutii. Dar dincolo de discutiile noastre, e o obligatie izvorata din Constitutie, dacă nu modificam imediat legislatia, efectul care e? Acela ca norma declarata neconstitutioonala se susppenda 45 de zile dupa care isi inceteaza efectele".
Spre deosebire de predecesorul său Florin Iordache, care scrisese proiectul doar cu ajutorul consilierii sale, Tudorel Toader susţine că va lucra la actul normativ împreună cu experţii din Ministerul Justiţiei. Cât despre un alt proiect controversat, cel al graţierii, inclusiv al pedepselor cu suspendare..
"Proiectul acesta privind graţierea are o formă iniţială. Pe parcursul elaborarii lui a cunoscut si poate va cunoaşte multe modificări".
Întrebat dacă ar fi normal ca o persoană graţiată sa ocupe apoi o funcţie publică, Toader a spus:
"Întrebarea e dificilă. Cu delimitarea dintre normal, morală şi norma juridică. Sunt rezervat să raspund pentru că există o prevedere referitoare la ce ma intrebati".
Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre modificările ce ar trebui aduse la răspunderea magistraţilor, despre care spune că vor fi făcute transparente, fără să aibă vreo agendă ascunsă.