"Este clar că după fiecare bilanț negru cetățenii UE se simt în nesiguranță și crește presiunea asupra liderilor politici pentru o strategie de răspuns. Era necesară o astfel de reuniune de urgență (n.r - Consiliul JAI). Sperăm că cei 28 de miniștri vor ieși cu o agendă de priorități pentru că suntem în fața unui asalt. Au loc atentate teroriste și pe o centură în jurul UE la sud. Nu trebuie să le lăsăm să se banalizeze, să rămânem cu mâinile încrucișate (...) Trebuie ca statele membre UE să acționeze împreună, să nu se mai limiteze la minute de reculegere.
Mai cu seamă că radiografia de a doua zi ne arată o serie de fisuri în acțiunea serviciilor secrete, în faptul că o parte din organizatorii acestor atentate au trecut de toate controalele polițienești. Ba, mai mult, unul dintre ei ar fi fost predat în iunie 2015, după ce și-a făcut stagiul de pregătire la ISIS în sarcina belgienilor și lăsat în pace din lipsă de motive de arestare. Un astfel de individ ar fi trebuit să fie monitorizat", a declarat Baconschi.
În viziunea sa, de la atentatele din 13 noiembrie, de la Paris, anul trecut, oficialii europeni nu au făcut progrese privind strategia de răspuns pe care ar trebui să o aplice în astfel de situații.
"Sigur că e un conflict clasic deja pe care l-au trăit și americanii cu 10-12 ani în urmă, acela dintre libertățile civile și plusul de securitate pe care ni-l dorim. Este adevărat că și după atentatele din noiembrie, anul trecut, la Paris, toată Europa, toate democrațiile au fost în doliu. S-au produs iar tone de comentarii, de analize, dar nu avem sentimentul că s-au făcut de atunci până astăzi progrese în strategia de răspuns a UE", a mai spus Baconschi.
Întrebat care ar trebui să fie agenda de priorități a UE, Baconschi a explicat că un prim obiectiv ar trebui să fie întărirea Spațiului Schengen, urmat de o mai bună bază a informațiilor furnizate de serviciile secrete pe teritoriul UE și de o legislație anti-teroristă "mai severă peste tot". Totodată, Baconschi consideră că ar trebui alocate în plus resurse bugetare și umane pentru Frontex, "agenția care are vocația de a apăra frontiera europeană".
"Soluția asta cu oprirea fluxurilor de imigranți pe cont propriu, nu. Trebuie de la Dublin până la Atena, din nou, întărit Spațiul Schengen, creat un filtru eficient care să permită nu atât stoparea cât diminuarea și monitorizarea mult mai strictă a fluxului de imigranți (...) Condițiile de azil trebuie asortate cu o monitorizare a istoricului fiecărei familii și persoane care face cererea", a adăugat Baconschi.
Fostul ministru de Externe consideră că Europa duce lipsă de voință politică.
"Această comunicare între serviciile secrete - au date, dar nu le transmit celuilalt. Poate că ar trebui, deși exista ceva acquis comunitar pe mutualizarea informațiilor în materie de anti-terorism, nu se aplica suficient de consecvent. Nu de resurse și soluții și metode de lupte ducem lipsă, ci mai degrabă de voință politică. Iată cei 215 cetățeni belgieni, care s-au antrenat cu ISIS în Siria și continuau să ia ajutoare sociale la Bruxelles. Sunt situații tragic amuzante care ar trebui să înceteze", a mai afirmat Baconschi.