"Resping acest raport şi cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate şi altele pe care Guvernul va avea obligaţia să le formuleze, pentru a fi refăcut ţinând cont de observaţiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar şi alte persoane şi instituţii. Ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunţime şi extrem de critic toate observaţiile incluse în raport", a declarat Tăriceanu.
De asemenea, preşedintele Senatului solicită Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în domeniul justiţiei pentru că "acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în tratatul de aderare şi începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic".
"Foarte multe ţări din Europa fac o legătură permanentă şi absolut ilogică între aderarea la Schengen şi MCV. Nici aderarea la Schengen nu este o opţiune care se acordă României, este o obligaţie a ţărilor membre înscrise în tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obţine nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor ţări de a se înscrie în regulamentele şi cerinţele funcţionării în spaţiul Schengen", a mai spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a afirmat că raportul are "un ton paternalist" şi induce ideea că "autorităţile române nu sunt capabile să-şi rezolve problemele fără recomandările preţioase primite de la birocraţia Uniunii Europene". Mai mult, Tăriceanu afirmă că există aprecieri, concluzii şi recomandări care contrazic dispoziţii din Constituţia României, referitor la dreptul de liberă exprimare.
"Cât despre cerinţa din Raport privind motivarea de către Parlament a deciziilor sale (în cazul cererilor de ridicare a imunităţii-n.r.), ea nu doar că nu are suport constituţional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizată tehnic. Ar însemna să fie redactate sute de motivări pentru o singură decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar votează conform propriilor convingeri şi dă socoteală pentru votul său doar în faţa alegătorilor şi nu în faţa DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justiţie", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai susţinut că imunitatea parlamentară nu este o invenţie românească şi nu e proprie doar României, ci tuturor statelor membre ale UE. "Imunitatea îi deosebeşte pe parlamentari de cetăţenii obişnuiţi în toată Europa, iar ea se referă în România doar la declaraţiile politice", a susţinut Tăriceanu.
Guvernul a precizat, săptămâna trecută, că Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) emis de Comisia Europeană recunoaşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei justiţiei şi al luptei anticorupţie, astfel încât există premisele finalizării procesului MCV.