Călin Popescu Tăriceanu îl vede pe Valeriu Zgonea, președintele României chiar înainte de alegerile prezidențiale din toamnă. Iar pentru asta demarează a treia suspendare din funcție a lui TRAIAN BĂSESCU, urmând ca tocmai Zgonea, președintele Camerei Deputaților, să-i ia locul în cazul unei reușite, lui Băsescu.
Tăriceanu a realizat deja rechizitoriul la adresa lui Băsescu și l-a dat publicității într-un comunicat de presă adresa patriei. Culmea ironiei, Tăriceanu vrea să-l demită pe Băsescu prin referendum în chiar ziua primului tur al alegerilor prezidențiale, pe 2 noiembrie, adică cu o lună înainte ca președintelui să i se încheie cel de-al doilea mandat.
"Având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituționale puse în operă de Președintele României în anii 2013 și 2014, propun inițierea procedurii constituționale de suspendare și demitere a Președintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Președintelui României în preajma datei de 23 septembrie și organizarea Referendumului de demitere a Președintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu Referendumul de demitere al Președintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1", scrie Călin Popescu Tăriceanu.
Fostul președinte PNL, desemnat de Băsescu premier în 2004, din partea Alianței DA, a pregătit și un rechizitoriu la adresa șefului statului. Printre acuze: declarația Parlamentului prin care i se cerea demisia lui Băsescu pentru implicarea fratelui său, Mircea Băsescu, în scandalul Bercea Mondial, întâlnirea liderilor PMP cu președintele Băsescu, presupusa încercare a președintelui de a schimba desemnarea Corinei Crețu pe postul de comisar european cu Dacian Cioloș.
Tăriceanu spune că nu vrea să fie el președintele interimar al României, ci îi va ceda poziția lui Valeriu Zgonea, șeful deputaților.
Potrivit celor stipulate în Legea referendumului 3/2000, dar și Articolului 95 din Constituție, propunerea de suspendare a șefului statului poate să fie inițiată de o treime din nr. deputaților și senatorilor, propunere care, ulterior, se votează în plenul reunit, în cazul de față, fiind necesare 234 de voturi, 217 venind din partea USL. Votul majorității are loc, însă, după ce a fost primit avizul consultativ din partea Curții Constituționale. Propunerea de suspendare din funcţie se aduce la cunoştinţă Preşedintelui, care are dreptul de a da Parlamentului explicaţii, cu privire la faptele ce i se impută.
Dacă presedintele ajunge să fie suspendat, în 30 de zile se organizează referendum pentru demitere, fiind necesare 50 + 1 voturi, din cei prezenți la vot, pentru ca președintele să fie demis.
Răspunsul lui Băsescu: Nu o să le fie bine
Președintele Traian Băsescu a fost întrebat, în conferința de presă susținută dupa summit-ul NATO, dacă îi este frică de o nouă suspendare din funcție. "Intru în campanie și nu o să le fie bine, să știți că în campanie am capacitate uriașă de revitalizare", a spus Băsescu.