"Nu mi-am schimbat opțiunea, dacă vreți, de perspectivă. Sigur că o să spuneți poate este o contradicție între faptul că eu aș susține revenirea României la monarhie, la o monarhie constituțională, subliniez, și faptul că sunt candidat la Președinția României. Nu este o contradicție. Sunt candidatul la Președinția României pe baza actualei ordini constituționale, pe baza actualului regim politic. Dar nimic nu mă împiedică să mă gândesc la ce cred eu că ar fi mai bine în România pentru viitor", a răspuns Tăriceanu, în conferință de presă, la o întrebare adresată.
Modelul către care consideră acesta că trebuie să se îndrepte România este fie de republică parlamentară, fie de monarhie constituțională. În ambele cazuri, a explicat Tăriceanu, șeful statului are un rol care este mai degrabă simbolic sau de reprezentare. Dar el în același timp trebuie să fie un factor neutru, un factor de echilibru, ceea ce "nu-i ușor de realizat", a spus liderul PLR, dând ca exemplu ce se întâmplă în România de astăzi, la exercițiul actualului președinte. "El este orice în afară de un factor de echilibru. E orice în afară de un factor neutru, de aceea în momentul în care cheamă partidele la consultări nimeni nu se duce, pentru că își dă seama că el este de fapt un partizan. Președintele nu trebuie să fie așa ceva," a subliniat Tăriceanu.
"În general, monarhiile din Europa, chiar dacă azi nu mai sunt monarhiile de la începutul secolului XX sau sfârșitul secolului XIX, ele au acest rol simbolistic, ele dau imaginea țării și a poporului respectiv. La toate aceste țări, ne uităm cu mare admirație, trebuie să recunoașteți. Și la noi, monarhia și Casa Regală au început să fie reconsiderate. Membrii Casei Regale se bucură de un foarte mare prestigiu, de multă popularitate, lumea a început să vorbească, chiar și cei de la care nu te aștepți, foarte favorabil, despre ce a făcut Regele Carol I, ce făcut regele Ferdinand, au început lucrurile să fie reconsiderate. Eu am făcut școala înainte și nu știu dacă știți ce scria în manualele de istorie despre monarhie. Și foarte mulți din generațiile mai vârstnice au rămas cu aceste tipare propagandistice de care se desprind greu. Unii nu se desprind deloc. De aceea acest lucru mă face să vă spun că e surprinzător de bine cum stă astăzi monarhia în România. Dar încă nu s-a atins masa critică pentru a constata la nivelul societății că se poate face o schimbare de regim constituțional. Aș fi bucuros să constat că s-a atins masa critică, să se facă o dezbatere politică largă, la nivelul societății, care să ne ducă la concluzia că trebuie să organizăm un referendum și să hotărâm: rămâne republică sau ne facem monarhie. Dar în momentul de față nu cred că este încă întrunită această condiție", a mai spus Tăriceanu.