"Activitatea deosebit de intensă a DNA, din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui număr relativ important de politicieni și înalți demnitari, are ecouri și consecințe profunde, nu doar în rândul opiniei publice, ci și în interiorul unor autoritati ale statului si in relatiile inter-institutionale. De aceea, semnificatia, profunzimea si impactul deciziilor luate azi de CCR depasesc cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate Curtii de catre Presedintie si CSM. Voi incepe cu o prima concluzie care justifica aceasta afirmatie", a subliniat Tăriceanu, într-un comunicat de presă.
Seful senatorilor a continuat spunand ca "ar fi de bun augur si un semn al revenirii la normalitate pentru societatea romaneasca, atat de bruscata de regimul Basescu, ca CCR sa nu mai fie sesizata in viitor cu vreo cerere de solutionare a unor presupuse conflicte juridice de natura constitutionala intre autoritati sau institutii ale statului".
Tariceanu a mentionat ca aceste conflicte au fost "absolut contraproductive, impuse de regimul Basescu", adaugand ca a observat in discursul presedintelui Iohannis "o distantare din ce in ce mai concreta de filozofia de conducere" a fostului sef de stat.
"Ani la rand, Curtea Constitutionala a fost transformata premeditat intr-un arbitru central al deciziei politice si al vietii politice, in general. Ar fi binevenit ca CCR sa revina la rolul sau de baza, acela de a se pronunta asupra constitutionalitatii legilor adoptate de Parlament. Consider ca puterile statului isi pot rezolva diferentele de opinii prin dialog direct, fara interventia CCR", a declarat Tariceanu, amintitnd ca, prin consultari, Regulamentul Parlamentului a fost pus in concordanta cu prevederile Constitutiei.
Liderul Senatului a adus in discutie si invitatia la dezbateri adresata de catre Klaus Iohannis partidelor politice, spunand ca va propune ca pe agenda subiectelor abordate sa se afle si revizuirea Constitutiei.
"Adoptarea legii de modificare a Constitutiei necesita o majoritate de 2/3 din numarul parlamentarilor si, in acest context, presedintele Romaniei poate influenta lucrurile de o maniera constructiva", a lamurit acesta.
O a doua concluzie expusă de Tariceanu este legata de decizia CCR, privind obligarea Senatului de a redacta hotararea luata, in cazul lui Dan Sova, si de a o publica in Monitorul Oficial.
"Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara", a atentionat Calin Popescu Tariceanu.