"Legile cele mai importante, legile electorale, modificările la Constituție, în genere, se consideră că revin în sarcina Parlamentului la început de mandat și nu la sfârșit de mandat, pentru că, după trecerea timpului și apropierea de finalul mandatului, invariabil puterea politică suferă o certă erodare, mai mare sau mică, în funcție de conjunctură. Așadar nu este recomandabil pentru sănătatea democrației ca un Parlament care își încheie mandatul să decidă asupra unor subiecte atât de importante. Este de dorit ca viitorul mandat, cu o legitimitate împrospătată de electorat, să poată să discute lucruri care probabil vor avea aplicabilitate de la viitoarele alegeri din 2020", a afirmat marți Tăriceanu, la finalul Biroului permanent al Senatului.
El a adăugat că probabil se va da curs solicitării PNL adresate Biroului permanent de includere pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
"Deci, nu e logic ca pe final de mandat să facem o astfel de dezbatere. Am înregistrat solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi și probabil vom face această dezbatere asupra legii, cu toate că aici intervine și o problemă suplimentară — schimbarea de atitudine de 180 de grade a PNL care în Comisia de cod electoral și-a dat acordul pentru votul într-un singur tur de scrutin. La momentul respectiv, PNL se considera favorizat de acest sistem de vot, astăzi când calculele spun că vor pierde, vor să schimbe legea, lucru care este la fel de rău ca și discutarea ei pe final de mandat", a completat Tăriceanu.