În expunerea de motive, Cernea arată faptul că inițiativa sa "privește nu dreptul de a construi un astfel de lăcaș de cult, ci strict utilizarea resurselor publice pentru ridicarea lui".
"Pentru a ridica în mod onest această catedrală, Patriarhia BOR ar trebui să iniţieze o campanie naţională de colectare a unor donaţii, iar autoritățile publice să dea un sens și o consistență, prin acțiunile lor, principiului separării dintre stat și biserică prevăzut de către Art. 9 din Legea nr. 489/2006", se precizează în expunerea de motive.
Cernea invocă comiterea unor ilegalități grave în ceea ce privește amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului.
"Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului a fost acordat gratuit, în proprietatea Patriarhiei BOR, un teren proprietate publică de 11 hectare, în centrul capitalei lângă Palatul Parlamentului, în valoare totală de aproximativ 200 milioane de Euro. Dar astfel a fost încălcat Art. 136, alin. 4 din Constituţie, care prevede că „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică".
Mai exact, deputatul independent susține că terenul "a fost acordat gratuit în proprietatea Patriarhiei BOR", deși "nu era de utilitate publică la acel moment".
"Chiar dacă ar fi fost, tot era neconstituțional să îi fie dat terenul respectiv în proprietate. Deși este o evidentă și gravă ilegalitate, Art. 2 alin. 2 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului prevede că:
(2) Terenul prevăzut la alin. (1) se transmite cu titlu gratuit în proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi este destinat exclusiv construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului", mai arată deputatul.
Cernea afirmă că "Ordonanța de Guvern cu privire la catedrală adoptată apoi prin lege de către parlament este probabil fără precedent în lumea democratică".
"De ce ai avea nevoie de o lege pentru a ridica o biserică? Dacă întregul demers ar fi corect, ar trebui urmate căile necesare unei construcții care sunt prevăzute în legislația aplicabilă oricăror clădiri. Aparența de legalitate pe care se sprijină însă construirea Catedralei Mântuirii Neamului se bazează pe abuzuri de amploare. Revoltător este că Ordonanța de Urgență inițială a fost amendată de către parlament, în 2007, la propunerea parlamentarilor din Partidul România Mare în sensul că fondurile pentru catedrală vor fi acordate de către guvern și de către autoritățile locale!", mai arată Cernea în motivare.
Deputatul independent susține că au fost alocate "fonduri însemnate pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului", în condițiile în care "România are cel mai mic buget din UE alocat cercetării ştiinţifice, de cca 8-10 ori sub media europeană".
“În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea şi repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare faţă de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri. (…)
Cele mai darnice autorităţi locale cu bugetul bisericilor au fost Primăria sectorului 1 din Bucureşti, cu peste 3,2 milioane euro alocaţi bisericilor, Consiliul Judeţean Hunedoara (peste 900.000 de euro), Consiliul Judeţean Cluj (aproape 800.000 de euro), Consiliul Judeţean Harghita (aproape 700.000 de euro) şi Primăria Bacău (peste 630.000 de euro).”
La rectificarea bugetară din 31 iulie 2015, guvernul a alocat alte 25 milioane RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și 10 milioane RON pentru construcții de biserici în țară, tăind, în același timp din fondurile alocate sănătății.
Nu cu mult timp înainte de alegerile din 2008, spre exemplu, guvernul a anunțat că alocă cca 10.000.000 EURO pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar şi un sprijin consistent pentru refacerea Catedralei Patriarhale din Dealul Mitropoliei. Pentru asta, premierul liberal a şi fost decorat chiar cu o lună înainte de alegeri de către Patriarhul Daniel cu cea mai inalta distincţie pe care BOR o acordă mirenilor.
În 2011, Consiliul General al Capitalei a alocat 10 milioane de lei din fonduri publice pentru Catedrala Mântuirii Neamului iar primarul Sorin Oprescu i-a cerut Patriarhului BOR să facă o strană pe care să scrie “Primăria Municipiului București”.
Primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu a acordat și în 2014 5 milioane de lei (1,12 milioane euro) pentru catedrală. Dintre autorităţile locale, la proiect au mai contribuit, în 2014, Consiliul Judeţean Vrancea cu 504.000 lei (şi promisiunea de încă un milion de lei în 2015), Consiliul Judeţean Ilfov cu 300.000 de lei şi Consiliul Judeţean Timiş cu 100.000 de lei (tot atât intenţionează să dea şi în 2015).
În perioada 2008 – 2013, conform unor relatări din presă, bugetul alocat de către guvern pentru construirea și repararea de biserici a fost, în total de 660.675.000 RON adică aproximativ 150 de milioane de Euro. La acestea se adaugă multe alte zeci de milioane de Euro din partea autorităților locale pentru construcția și renovarea a mii de biserici. Cultele au mai primit alte sute de milioane de Euro pentru salarizarea preoților, așadar sumele totale sunt realmente uriașe și nu au cum să nu preocupe societatea și să nu genereze dezbateri perfect legitime despre irosirea și cheltuirea banului public", mai arată Cernea în motivare.
Avize negative din partea comisiilor
Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului, Comisia pentru drepturile omului și Comisia pentru buget au dat avize negative proiectului de lege inițiat de Cernea. Totodată, Guvernul a formulat un punct de vedere negativ la propunerea de lege a deputatului independent.
Întregul document poate fi consultat aici.