Valoarea emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă băncile au transmis oferte în valoare de peste două ori și jumătate, respectiv 1,355 miliarde de lei. Marți va fi organizată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni, scrie Agerpres.
MFP a planificat împrumuturi de 4,435 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna august 2016, din care 4 miliarde de lei prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat și 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în august două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 1,1 miliarde de lei.
De asemenea, vor fi organizate șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,9 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.
În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 50% de pe piața internă și 50% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei și euro, în sumă de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate în lei și șapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro.
De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe într-un volum de 4,5 miliarde de euro, în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligațiuni emise pe piețele externe cu scadența în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum și de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.