Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind SPP, Daniel Butunoi, a declarat marţi, în timpul audierii lui Călin Popescu Tăriceanu, că directorul SPP Lucian Pahonţu, a trimis un răspuns scris în care informează că serviciul nu a încheiat protocol cu ÎCCJ şi nici cu Parchetul General.
"Avem un răspuns scris din partea dlui director Pahonţu, că nu există niciun fel de protocol cu Înalta Curte şi cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Avem un răspuns scris primit încă de săptămâna trecută", a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de anchetă privind SPP, Daniel Butunoi, în timpul şedinţei în care a fost audiat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Precizarea acestuia venit pe fondul unei discuţii în forul legislativ pe tema unor eventuale protocoale încheiate de SPP cu alte instituţii.
Discuţia a pornit de la afirmaţia deputatului PSD Eugen Neaţă, membru al comisiei.
"O declaraţie recentă pe care a făcut-o, din presă o am, un domn judecător, Constantin Udrea, care spune că domnul Lazăr, procurorul general, a facut baie în piscina unui ofiţer SPP. Eu îl iau în seamă, fiind un judecător militar. Văzând buna colaborare dintre Parchetului şi conducerea SPP (...) mă întreb dacă nu cumva acest parteneriat nu a dus chiar la o colaborare între cele două unităţi, cea de Parchet şi SPP, în ceea ce priveşte buna monitorizare a dumneavoastră, să pun între ghilimele", i-a transmis Neaţă lui Tăriceanu.
Deputatul PSD a adăugat, în acest context, că "implicarea SPP în politică se poate face atât printr-o acţiune, dar şi printr-o inacţiune, şi mă refer aici la perioada lungă în care aţi fost supus monitorizării".
În replică, preşedintele Senatului a spus că "probabil ar trebui văzut" dacă nu cumva există şi alte protocoale în afara celor dintre SRI şi Parchet.
"Ridicaţi o problemă foarte serioasă. Eu nu pot să intru într-o speculaţe pe această temă, pentru că nu am elemente. Dar acest lucru nu înseamnă că problema pe care aţi ridicat-o nu poate să existe, nu poate să se fi întâmplat în realitate. Probabil că ar trebui văzut dacă nu cumva protocoale de genul celor semnate între SRI şi justitie au avut loc loc şi cu alte instituţii pentru ceea ce spuneaţi dumneavoastră, buna colaborare. Problema aceasta cu protocoalele nu vizează numai justiţia, pentru că există riscul potenţial ca astfel de protocolae să se fi realizat şi cu alte instituţii, care să fi dus indirect la o încălcare a drepturilor si libertatilor fundamentale", a spus Tăriceanu, în replică la afirmaţia lui Neaţă.