Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat în aprilie 2012 în al cincilea dosar, în care a fost judecat alături de alte persoane, printre care Liviu Luca, pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.
Potrivit Digi24, Prin contopire cu celelalte pedepse pronunțate de-a lungul timpului de instanțele de judecată, Curtea de Apel București a emis un nou mandat de executare pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, de 10 ani de închisoare. În cazul liderului de sindicat Liviu Luca, Curtea de Apel București a menținut decizia primei instanțe, de condamnare la 10 ani.
Sorin Ovidiu Vîntu se află în prezent în închisoare, executând o pedeapsă de 8 ani, primită în cel de-al patrulea dosar penal.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Vântu Sorin Ovidiu i-a promis și remis lui Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul promisiunii că va face demersuri pe lângă un înalt demnitar, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București.
Precizăm că, la data de 18 octombrie 2016, Olteanu Bogdan a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (comunicat nr. 1284/VIII/3 din data de 18 octombrie 2016 – https://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=7770).
Prezentul dosar a fost disjuns pe motiv că, inițial, inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, însă ulterior, acesta a revenit asupra deciziei.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.