În România crește percepția iminenței unor riscuri și, alături de aceasta, se dezvoltă o situație de incertitudine care face să crească neîncrederea în societate și o neliniște legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin, arată cercetarea IRES.
Românii dezvoltă comportamente adaptative care, în multe situații, prelungesc iluzii sociale sau, în altele, accentuează pierderi masive de capital uman, cum ar fi cea de a căuta siguranța în alte societăți prin migrație internațională. Riscuri precum nesiguranța locului de muncă sau riscul legat de șomaj sunt cele cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Românii sunt tot mai speriați de traficul și consumul de droguri sau de riscul unui război în zonă.
Sunt concluziile celui mai recent studiu IRES cu privire la percepțiile românilor legate de securitatea națională și incidența unor riscuri.
Studiul ”Percepții privind securitatea națională și incidența unor riscuri” a fost realizat pentru Revista SINTEZA, numărul 16*. Caracteristicile cercetării: Volumul eșantionului: 1.519 indivizi de 18 ani și peste, Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național, Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%, Perioada anchetei: 17-22aprilie 2015