Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi primarul Clujului, Emil Boc, au peste 30% cotă de încredere în rândul românilor, potrivit unui sondaj dat publictății recent de INSCOP. Potrivit datelor, în top urmează Victor Ponta - cu 24,1%, președintele PSD, Marcel Ciolacu - 20,5%, și Gabriela Firea - 19,5%.
Topul încrederii în personalități publice
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, cu 34% încredere multă și foarte multă. Secretarul general adjunct al NATO este urmat Emil Boc, cu 32.4% încredere multă și foarte multă, respectiv Victor Ponta, cu 24.1%.
Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu, având un capital de încredere de 20.5%, Gabriela Firea cu 19.5%, Cristian Diaconescu cu 19.1%, Diana Șoșoacă cu 18.6% și George Simion cu 15.4%.
Sondajul care dinamitează clasa politică: pe cine vor românii la Cotroceni. Cifre halucinante: câți ar alege o femeie în fruntea țării
În Nicolae Ciucă au încredere multă și foarte multă 12% dintre cei intervievați, iar în Cătălin Drulă 5.8%.
Topul notorietății în personalități publice
Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98.9% dintre respondenți declarând că au auzit de el.
Șeful statului este urmat de: Diana Șoșoacă, cu o notorietate de 96.7%, Victor Ponta, cu 95.7%, Marcel Ciolacu, cu 93.9%, Gabriela Firea, cu 91.7%, și Emil Boc cu 90.7%.
Sondaj INSCOP: Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri europarlamentare? PSD, în fruntea procentelor! Cine e pe locul 2
89.6% dintre cei intervievați spun că au auzit de Mircea Geoană, 84.4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă și 82.3% de liderul AUR George Simion.
Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68.2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43.6%, iar Remus Pricopie 23.5%.
Metodologie:
- Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research.
- Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024
- Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
- Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
- Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.