Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de felul în care trăiesc. Iar scorul privind direcția în care merge țara noastră se află la un minim istoric. Potrivit datelor, 75% dintre români consideră că ne îndreptăm într-o direcție greșită și doar 17 procente au indicat că lucrurile sunt pe făgașul normal.
Există și o ușoară doză de optimism, dar o regăsim doar în rândul celor de peste 65 ani. Restul consideră că parcursul României este unul greșit.
Ce i-a îngrijorat pe români cel mai mult, în acest an?
Ei bine, pentru 27% dintre ei, criza politică. Alte 24 de procente au indicat creșterea prețurilor și doar 13% dintre respondenți au considerat drept o amenințare lipsa locurilor de muncă. Studiul IRES arată și că românii urăsc politica. 90% dintre respondenți și-au exprimat nemulțumirea cu privire la acest capitol. Pentru 30% dintre participanții la studiu, schimbarea legilor justiției reprezintă evenimentul politic major, în acest an. Un procent asemănător regăsim și în privința manifestațiilor generate de ordonanța cu numărul 13.
Dacă vreți să știți în ce instituție mai au încredere românii, pe primul loc se află Uniunea Europeană, cu un procent cumulat de 51%. La mică distanță se află primarul localității. 39% dintre respondenți au spus că au încredere multă și foarte multă în președintele României. Iar Parlamentul și partidele au obținut doar 15, respectiv 10 procente la acest capitol.
Principalii responsabili pentru cum au mers lucurile în acest an, în viziunea românilor, sunt Guvernul și Parlamentul, cu un total de 70%. De asemenea, și șeful statului este învinovățit de 22%.
Pentru unul din cinci români cea mai mare realizare a țării în ultimii 100 de ani este ieșirea din comunism. Însă, șapte procente dintre conaționali au rămas nostalgici. Pentru ei, tocmai regimul comunist este cea mai mare reușită. Mai mult decât aderarea la NATO și aproape la fel ca intrarea în Uniunea Europeană.
Ce speranțe au românii de la 2018? 28% dintre ei cred că va fi un an mai bun, iar aproape jumătate, mai prost decât cel care tocmai se încheie.
Studiul IRES a fost realizat în perioada 6-8 decembrie, pe un eșantion de 1627 persoane. Marja de eroare este de plus - minus 2,5%.