"În Republica Moldova aveam de-a face cu un proces de prăbușire a statului. Încă nu am ajuns la etapa de stat falimentar, din punctul de vedere al securității, dar ne îndreptăm acolo. Aș compara Republica Moldova cu un sat fără câini. În Moldova s-au prăbușit sistemele instituționale. Cauza fundamentală e dezmățul partidelor politice. Instituțiile statului au fost împărțite pe criterii de partid, în realitate pe interese de grup și de clan. Coaliția numită proeuropeană, la putere în Republica Moldova, este foarte neomogenă și nu a meritat niciodată titulatura colectivă de proeuropeană. Din 2009 și până astăzi, în coaliție, există un singur partid liberal-democrat condus de Vlad Filat. Partidul Democrat a urmărit strict interese de grup. Partidul condus de Plahotniuc și cel liberal condus de Ghimpu au o prioritate care nu are de-a face nici cu interesele statului, nici cu integrarea europeană", a declarat Vladimir Socor.
În ceea ce privește avansul Republicii Moldova către Uniunea Europeană, analistul explică:
"Moldovei i s-a acordat un cec în alb, așteptându-se de la moldoveni să performeze pe baza acestui avans politic care li s-a acordat. Tactica nu a reușit din partea UE. Nu vreau să îi critic pe funcționarii europeni. Greșeala fundamentală a fost introducerea prematură în Republica Moldova a sistemului de guvernare bazat pe partide politice. În Republica Moldova nu au existat partide politice reale, ci lideri individuali care au constituit partide-proiect. Nu au existat mentalitățile colective necesare pentru a susține un partid parlamentar. Republica Moldova a fost o democrație până acum. Acum nu mai este. Nu, cred că democrația s-a prăbușit în Republica Moldova. Democrația și statul au eșuat".
În acest context, Socor a punctat faptul că "în Moldova există o singură personalitate cu o putere covârșitoare: Plahotniuc", cel mai bogat om din regiune, care deține patru canale de televiziune cu acoperire națională.
"Partidele coaliției proeuropeane s-au crezut datoare să practice o politică militant anticomunistă, excluzându-i pe comuniști de la orice parteneriat politic. Consecința a fost că elementul proeuropean din guvernare a devenit dependent de aliatul lor din coaliție: Plahotniuc. Începând cu 2009, aceste partide și-au împărțit instituțiile statului, inclusiv cele de ocrotire a legii, ministerele de forțe. Influența lui Plahotniuc a devenit covârșitoare în cadrul guvernării. Se vorbește de fenomenul oligarhic în Republica Moldova. Nu e corect. Olihagarhia e un fenomen de grup. În Moldova există o singură personalitate cu o putere covârșitoare: Plohatniuc e cel mai bogat om din Republica Moldova și deține patru canale de televiziune cu acoperire națională".
Potrivit analistului politic, Partidul Democrat și Partidul Liberal sunt interesate să distrugă Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat.
"Ghimpu și Plahotniuc, dar și gruparea condusă de Iurie Leancă, toate se coalizează împotriva partidului condus de Filat cu scopul de a-l marginaliza. Partidele din Republica Moldova, mai ales cele conduse respectiv de Plahotniuc Lupu și Ghimpu și Chirtoacă - aceste două partide și-au împărțit feliile de electorat. Ele sunt aceste două partide interesate să devină cel mai puternice și să distrugă partidul lui Filat".
Întrebat cum vede viitorul Republicii Moldova, Vladimir Socor este de părere că "Moldova e în situația de haos și de neînțelegere a noțiunii de interes național în care se zbătea Ucraina până în 2014. Moldova se scufundă din ce în ce mai adânc în această situație. În Moldova e dezintegrarea instituțiilor și a statului".
În ceea ce privește unirea României cu Republica Moldova, analistul politic consideră că "pentru prima dată, după 20 de ani, se poate vorbi cu prudență despre realismul opțiunii unioniste".
"Pe planul mediului extern și al geopoliticii, opțiunea unionistă devine realistă. De ce: proiectul ar trebui să fie pentru Republica Moldova, nu pentru România, inițiativa ar trebui să fie din Republica Moldova. Sunt câteva motive de natură externă, dar și interne. Republica Moldova, în actualul sistem de guvernământ, se dovedește incapabilă de a se autoguverna în mod eficient. Este nevoie de supraveghere externă.
Moldova ar fi foarte bine sfătuită dacă ar importa și ar recurge la practica Ucrainei de a importa reformatori competenți, inclusiv în posturi ministeriale-cheie. România ar fi o sursă de talent și expertiză pentru Republica Moldova fără a se pune pe tapet chestiunea unirii, în acest context. Al doilea element e degringolada din UE. Magnetismul UE e în scădere accentuată. UE este uneori incapabilă de a se autogestiona, cum se vede și în criza refugiaților. A scăzut mult forța de disponibilitate a europenilor de a deschide porțile celor din Europa răsăriteană", a mai declarat Vladimir Socor.