Propunerea liderului grupului PNL Mario Oprea, de retrimitere la Comisia de muncă a actului normativ, formulată la începutul ședinței, a fost respinsă de plen.
"Inițiatorii nu au oferit un impact bugetar.(...) Nu văd de ce atâta grabă, în afară de faptul că urmează o campanie electorală, pe 11 iunie sunt alegeri, și e nevoie de încă o lege trecută doar trecută pentru ochii electoratului", a afirmat luni în plen senatorul PNL Florin Cîțu.
Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Bădulescu, a explicat că propunerea legislativă de salarizare a bugetarilor "se poate transforma din cauza grabei cu care a fost dezbătută dintr-o inițiativă legislativă nobilă într-un eșec".
"Sunt anumite prevederi care generează discriminări (...) Dacă vrem să dăm o lege bună în materia salarizării ar fi trebuit să putem voita o lege bine negociată, transparentă, în care sindicatele, factorii responsabili, să fi putut să își fi spus pe deplin punctul de vedere", a spus în plen Bădulescu. Adrian Wiener de la USR susține că propunerea legislativă ar putea fi "o șansă la transparență și dialog", "pentru eliminarea unor discriminări".
"Legea salarizării unice a fost o șansă a unei declarații politice fundamentale, a unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește reașezarea straturilor diverselor categorii de personal bugetar, putea fi o șansă la transparență și dialog, este o șansă pentru afirmarea de exemplu a importanței strategice a educației, putea motiva alegerea unei cariere de dascăl pentru tinerii valoroși.
În sănătate sunt decuplate de la momentul creșterii categorii importante de personal — infirmieri, brancardieri, chimiști biologi. Era o șansă care a fost ratată de dezbatere publică reală cu sindicatele și obținerea unei acceptanțe mai largi", a spus senatorul Wiener în plen.