UPDATE 11.37. Voturile sunt numărate. Au fost 102 voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” și unul anulat.
UPDATE 11.29 Gabriel Oprea a votat la vedere, pentru încuviințarea cererii de urmărire penală.
UPDATE 11.22 Votul a început.
UPDATE 11.19 Ion Iovescu, senator UNPR, a anunțat că nu va vota secret și nu va pune mâna pe bile.
UPDATE 11.17: În scurt timp va începe votul.
UPDATE 11.08 Cristiana Anghel a luat cuvântul: Se întâmplă lucruri urâte cu politicieni care nu au spus „Să trăiti!” Știe cineva cine este MCV-UL, ca persoană?
UPDATE 11.00. Șerban Nicoale a venit la tribuna Senatului și susține un discurs.
UPDATE 10:55 Florentina Jipa, senator UNPR, a preluat cuvântul: Gabriel Oprea nu a beneficiat de alte facilități față de alți miniștri de interne. Se face o confuzie intre ce inseamnă o coloană oficială și ceea ce avea dânsul. În calitatea dansului, el avea dreptul și la trupe antitero.
UPDATE 10:51 Gabriel Oprea vorbește în plen:
Multumesc. Stimati colegi, am obligatia sa imi spun punctul de vedere fata de cererea de incuviintare a urmaririi penale. Asadar in legatura cu suspiciunile privind abuzul, vrea sa va spun ca nu am cerut nimic fata de ce au avut alti ministri de interne, unii prezenti in sala, aici. Este datoria procurorilor sa faca lumina acolo unde exista suspiciuni. Mă consider nevinovat, cer să votați pozitiv cererea de încuviințare a urmăririi penale. Îmi mențin punctul meu de vedere, este în interesul meu ca adevărul să iasă la lumină.
UPDATE 10.50 Cătălin Boboc, președintele Comisiei Juridice a Senatului, prezintă raportul comisiei pe cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea.
UPDATE 10:48 În sală sunt prezenți 115 senatori.
UPDATE 10:45 Un deputat PNL, Remus Nițu, a anunțat că va demisiona din partid și se va înscrie în Grupul Liberal Conservator.
UPDATE 10.35 Gabriel Oprea a intrat în sala de plen, unde a discutat înainte de ședință cu Călin Popescu Tăriceanu, Haralambie Vochițoiu și Constantin Popa. Varujan Vosganian a venit lângă banca lui Oprea, unde au discutat preț de câteva minute.
UPDATE 10.24: Înainte de a intra în sala de plen, Oprea a reiterat că nu a cerut nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne și că se consideră nevinovat.
"Abia aștept să merg în fața procurorilor ca să rezolv această problemă. Este o zi mai specială pentru mine astăzi. Discutăm politică de mâine încolo", a spus Oprea.
Marți, Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea, cu nouă voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o abținere. Deputații juriști nu au ținut cont de cererea fostului ministru de Interne privind o amânare a întocmirii raportului, care are caracter consultativ, decizia finală urmând să fie luată, astăzi, de plenul Senatului care se reunește la 10:30.
Amânarea a fost formulată în contextul în care Oprea a contestat ancheta DNA şi a cerut, printr-un memoriu, declinarea cauzei către Parchetul General. Adică tocmai instituţia condusă de Tiberiu Niţu, cel care a beneficiat, de asemenea, de coloană oficială prin bunăvoinţa lui Gabriel Oprea.
În cadrul ședinței, care s-a desfășurat în spatele ușilor închise, Oprea a declarat că nu se consideră vinovat de nimic și că s-a aflat doar 'la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit'. De asemenea, Oprea a ținut să precizeze că s-a prezentat în fața comisiei 'din respect' pentru activitatea membrilor ei. La ieșire, fostul ministru de Interne a precizat, pentru jurnaliști, că înțelege foarte bine 'jocurile de putere' și 'momentul politic' în care se află, punctând faptul că și miniștrii de Interne, anteriori, au beneficiat de coloane oficiale și că nu a cerut nimic în plus față de ei.
"Cer să merg la Parchet ca să aflăm adevărul. Am spus (n.r - în fața Comisiei) faptul că, în momentul în care am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus, mă refer la coloane, față de ceilalți miniștri de Interne (...) Sunt un om care, în toate funcțiile, am respectat legea. Înțeleg, sunt și om politic. Înțeleg foarte bine jocurile de putere. Întotdeuna am respectat legea. Referitor la protocolul semnat între cele două instituții, Parchetul General și mai sunt zeci de protocoale de-a lungul anilor între mai multe instituții, semnate de titularii lor, repet, zeci de protocoale care, conform legii, au nivel de instrucțiuni, deci sunt legale. Sunt un om care am ajutat justiția și un om care nu mi-e frică și de nimic. Cine nu muncește poate mai și greșește", a spus Oprea, la ieșirea de la Comisie.
Concret, Gabriel Oprea a formulat o plângere pe care i-a adresat-o procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, prin care cerea declinarea cauzei către Parchetul General, condus, până marți aseară, de Tiberiu Niţu, cel căruia Oprea i-a aprobat coloana oficială, ilegal, după cum spun procurorii. Oprea cerea să fie lămurite trei aspecte: competenţa procurorilor DNA în soluţionarea cazului său, identificarea celui care a semnat protocolul dintre MAI şi Parchetul General, în baza căruia Tiberiu Niţu a primit coloană oficială, dar şi declasificarea unui ordin al ministrului Internelor din 1999, invocat într-o mărturie dată de un şef din Brigada Rutieră, potrivit Realitatea TV.
Liderul UNPR le solicita, săptămâna trecută, senatorilor să voteze pentru aprobarea solicitării DNA, prin intermediul unei scrisori deschise adresate preşedintelui Senatului şi preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, fără a menţiona, însă, posibilitatea demisiei.
PNL, PSD şi UDMR au anunţat că vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului ministru de Interne.
Fostul ministru de Interne este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, pentru folosirea excesivă a coloanelor oficiale. Concret, Oprea este acuzat că a fost însoţit de coloana oficială de 1.607 ori în doar zece luni, în condițiile în care acest privilegiu este acordat, în mod normal, doar presedintelui, premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului.