“Propunerea este ultima încercare de a organiza alegerile în două tururi de scrutin. Era un scenariu de care noi aflasem. (...) Ce să ataci la hotărârea de Guvern? Ea este una strict tehnică, se referă la stabilirea datei alegerilor, la calendarul şi la alte lucruri de factura aceasta", a declarat Neacşu.
Reamintim că Alina Gorghiu a declarat, joi, la Satu Mare, că va propune atacarea în contencios administrativ a hotărârilor Guvernului privind alegerile locale pentru a putea invoca în cadrul procesului neconstituţionalitatea alegerii primarilor într-un singur tur.
''Săptămâna viitoare, după ce vom avea BPN, vom iniţia demersurile pentru atacarea acestei hotărâri de Guvern în instanţa de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alegerilor primarilor într-un singur tur. Nu există democraţie în România dacă nu vom reuşi să impunem două tururi de scrutin'', a anunţat copreşedintele PNL, într-o conferinţă de presă la Satu Mare.
În acest context, Gorghiu a afirmat că procedura ''nu este uşoară'', însă liberalii vor să apere principiul reprezentativităţii aleşilor în două tururi de scrutin ''până la capăt''. Mai mult, Gorghiu a susţinut că sondajele arată că în cazul în care va fi un vot cu un singur tur schimbarea aleşilor locali va fi în proporţie de 15 – 17%, iar dacă vor fi două tururi, schimbarea va fi în proporţie de 70%.
Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârile privind organizarea alegerilor locale, cu un singur tur de scrutin în cazul primarilor, aşa cum prevede legea în vigoare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că "lucrurile sunt pe un anumit făgaş care nu se mai poate întoarce".