"Domnule prim-ministru, (...) recurg la acest gest de onoare întrucât din poziția pe care o dețineți ați trasformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală prin adoptarea de către Guvern a OUG privind modificarea codurilor penale", și-a motivat Daniel Șandru demisia.
România nu poate progresa prin minciună și dispreț fățiș față de cerințele și speranțele românilor; dreptatea și moralitatea sunt singurele fundamente temeinice ale unui progres real și ale prosperității sustenabile, iar abuzurile nu pot fi îndreptate prin abuzuri mai fragrante, iar soluția pentru problemele democrației nu constă în abolirea ordinii de drept, ci în aplicarea nediscriminatorie a legii, a scris Șandru, într-o declarație publică.
"Sunt momente când principiile și convingerile trebuie să prevaleze în fața oricăror alte considerente. Departamentul CENTENAR a fost înființat pentru a celebra România, așa cum o arată deviza sa, nu pentru a o dezonora. O Românie puternică, prosperă și modernă are nevoie de viziune și de moralitate din partea celor care o conduc", a mai afirmat el.
Marți noapte, Guvernul Grindeanu a adoptat graţierea unor pedepse ca proiect de lege, dar şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale.
Cele două acte normative nu erau pe ordinea de zi publicată pe site-ul Guvernului, şi nici pe cea suplimentară. După doar trei ore, Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, iar aşa cum a precizat Florin Iordache, prevederile intră în vigoare, de îndată, dar există o singură excepţie: dezincriminarea abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
OUG salvează mulţi lideri PSD cu dosare, printre care: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu.